Šest ranih simptoma demencije: Gubitak pamćenja je samo jedan od njih

Foto: 123RF

DEMENCIJA je sindrom uzrokovan bolešću mozga i obično se radi o kroničnom ili progresivnom tijeku, a najčešće se javlja kod starijih osoba.

No, važno je znati i da postoje različite vrste demencije te da one mogu utjecati na ljude na različite načine. Ipak, postoje neki uobičajeni rani simptomi koji se mogu početi pojavljivati ​​neko vrijeme prije nego što se nekome dijagnosticira demencija. Oni uključuju:

1. gubitak pamćenja

2. probleme s koncentracijom

3. poteškoće u izvršavanju svakodnevnih zadataka, poput plaćanja u trgovini 

4. teško vam je sjetiti se pojedinih riječi i morate uložiti napor kako biste pratili razgovor

5. ponekad se osjećate izgubljeno u prostoru i vremenu

6. promjene raspoloženja.

Odnosno, često su to klasične stvari poput zaboravljanja gdje ste ostavili ključeve automobila, ponovnog postavljanja istih pitanja ili zaboravljanja važnih datuma i događaja. Također, kod ljudi s demencijom se često događa da se sjećaju događaja iz davne prošlosti, ali ne i stvari koje su se dogodile prije nekoliko dana ili sati.

S obzirom na to da demencija pogađa velik broj ljudi, važno je znati da postoje stvari koje svi možemo učiniti kako bismo smanjili šanse da se ikad moramo suočiti s njom. Postoje dokazi da zdrav način života može drastično smanjiti naš rizik. Tako je nedavno istraživanje komisije Lancet potvrdilo da stvari poput zdrave prehrane, izbjegavanja dijabetesa tipa 2, smanjenja povišenog krvnog tlaka, održavanja zdrave težine, ograničavanja konzumacije alkohola i prestanka pušenja mogu napraviti veliku razliku, piše The Sun.

Pročitajte više