Šest razloga zbog kojih se isplati skupljati ostatke kore naranče

Foto: Unsplash

VIŠE od 80 posto naranča proizvedenih u čitavom svijetu koristi se za izradu soka od naranče. Većinu vremena kad jedemo naranču, svu pažnju usmjeravamo na meso ispunjeno sokom, a koru obično bacamo. Ali ona se može iskoristiti na barem šest načina pa bismo trebali razmisliti prije nego što je se riješimo. 

Može izbijeliti zube

Kora od naranče sadrži limunsku kiselinu koja se često dodaje u pastu za izbjeljivanje, a može pomoći da zubi postanu biserno bijeli.

Može poslužiti kao prirodno sredstvo za čišćenje kućanstva

Od narančine kore možete napraviti sredstvo za čišćenje. To je jednostavan način da istovremeno smanjite otpad i uštedite novac. Sredstvo za čišćenje od narančine kore može se koristiti za čišćenje prozora, ploče za kuhanje i slično. Limunska kiselina iz narančine kore djeluje kao otapalo masnoća. 

U bocu ulijte malo alkoholnog octa pa dodajte narančinu koru. Ostavite smjesu nekoliko tjedana u hladnjaku i povremeno je protresite. Kad je gotova, stavite je u bocu s raspršivačem i koristite na raznim površinama u svom domu.

Naribajte je i dodajte jelima

Ako želite svom jelu dodati malo naranče, najjednostavnije je naribati koru. Osim što daje okus, sadrži i puno hranjivih tvari.

Iskoristite je kao repelent protiv kukaca

Još jedna stvar koju možete napraviti od narančine kore je repelent protiv kukaca. 

Osušite narančine kore, napunite bocu s raspršivačem vodom pa u nju dodajte osušene kore i poprskajte je po tijelu kad zatrebate. 

Pretvorite je u piling za kožu

Izrada vlastitog pilinga daje vam mogućnost da ga prilagodite svojim željama i potrebama i uštedite novac. 

U zdjeli pomiješajte šećer i kore naranče. Ulijte u smjesu ulje (jojobe, kokosa, argana ili slično) i promiješajte. Mješavinu nanesite na kožu i njome nježno oljuštite kožu. 

Iskoristite je kao dezodorans za cipele

Koru od naranče možete preko noći ostaviti u cipelama i ujutro uživati u svježem mirisu citrusa.

Pročitajte više