Šest stvari koje bismo trebali napraviti odmah nakon buđenja, tvrde stručnjaci

Foto: Pexels

I DOK postoje ljudi koji s lakoćom svakog jutra ustaju iz kreveta i orni započinju svoj dan, više je onih koji ujutro nerado kreću u nove radne pobjede. Međutim, stručnjaci naglašavaju kako postoji nekoliko stvari koje možete pretvoriti u svakodnevnu rutinu te tako svako jutro započeti odličnim raspoloženjem. Kako donosi Your Tango, ovih osam stvari trebao bi svatko od nas raditi odmah nakon buđenja.

Pozitivno razmišljanje

Psihologinja Samantha Benigno objašnjava kako je pozitivno razmišljanje jedna od najvažnijih stvari kod svakog čovjeka, a posebno ga je dobro provoditi ujutro odmah nakon buđenja. Navodi da ćete tako aktivirati pozitivne misli i lakše krenuti u novi dan.

Osmijeh

Jednako kao i pozitivno razmišljanje, osmijeh je afirmacija koja vam pomaže da vedriji i sretniji započnete novi dan. Mnoga istraživanja dosad su pokazala da svaki put kad se nasmijemo, potičemo mozak na dobro raspoloženje. To bi značilo da naša nasmiješenost uzrokuje oslobađanje hormona poput dopamina, endorfina i serotonina koji znatno utječu na naše dobro raspoloženje.

Tuširanje ili umivanje hladnom vodom

Još jedna od jutarnjih navika koje biste trebali usvojiti je, tvrdi psihologinja, umivanje ili tuširanje hladnom vodom. Iako na prvu dosta neugodno, hladna voda zapravo ima mnogo dobrobiti za vaše zdravlje, raspoloženje, ali i lakše razbuđivanje.

Čaša vode

Hidracija je iznimno bitna tijekom cijelog dana, pa zašto onda s njom ne bismo započeli već kod buđenja? Naime, ona nam može potaknuti probavu, lakše nas razbuditi, a ujedno je i zdrava.

''Odmah iz kreveta odlazim ravno u kuhinju i natočim si čašu vode sobne temperature. Svima preporučujem korištenje filtrirane vode, ako je to ikako moguće'', objašnjava Benigno.

Tjelovježba

Mislimo da ne trebamo posebno naglašavati dobrobiti tjelovježbe, a mnoge studije pokazale su kako je upravo jutro najbolje razdoblje u danu za tjelesnu aktivnost. Bez obzira na to koju tjelovježbu odabrali - je li to meditacija, trčanje, šetanje do posla ili lagano istezanje, bilo kakva fizička aktivnost pomoći će vam da se lakše razbudite, ali i krenete spremniji u novi radni dan.

Doručak

Ne kaže se bez razloga da je doručak uistinu najvažniji obrok u danu. Upravo zato svi nutricionisti i dijetetičari ističu koliko je bitno ne preskakati doručak, za koju se god vrstu hrane odlučili. Najbolji su izbor ipak cjelovite žitarice s jogurtom, zobena kaša ili jaja s povrćem.

Pročitajte više