Šest znakova da imate infekciju uha

Foto: Shutterstock

INFEKCIJE uha česte su kod djece, ali pogađaju i 20 posto odraslih. Upale uha su vrlo neugodne i treba ih znati odmah prepoznati i što prije početi liječiti. Zato u nastavku navodimo najčešće simptome infekcije uha, a vas podsjećamo da se za sve zdravstvene probleme uvijek trebate obratiti liječniku.

Svrbež

Infekcija uha može početi blagim svrbežom unutarnjeg kanala. Svrbež može postati ozbiljniji ako se infekcija ne liječi.

Crvenilo unutarnje i vanjske strane uha

Početak upale uha signalizirat će i blago crvenilo unutarnjeg ušnog kanala. Kako infekcija napreduje, crvenilo može postati vidljivo i s vanjske strane uha.

Bol

U početku biste mogli osjetiti bol u uhu, osobito nakon povlačenja ušne školjke. Nakon nekog vremena može se javiti osjećaj kao da vam je uho puno nečega. U težim slučajevima bol se prenosi na lice, vrat ili glavu.

Tekućina bez mirisa

U slučaju infekcije uha, iz njega može početi curiti tekućina bez mirisa.

Prigušen sluh ili zvonjava

Ovaj simptom možda se neće javiti u slučajevima blage upale, ali u ozbiljnijima je prisutan. Možda ćete osjetiti da ne čujete dobro kao prije ili da vam neprestano zvoni u uhu.

Otečeni limfni čvorovi na vratu

Ako se infekcija ne liječi, može uzrokovati vidljivo oticanje limfnih čvorova. To može uzrokovati groznicu budući da vam je cijeli ušni kanal vjerojatno potpuno začepljen.

Kako spriječiti infekcije uha?

Za početak, za čišćenje ušiju nemojte koristiti pamučne štapiće jer oni mogu gurnuti ušni vosak dublje u uho. Kad plivate, koristite kapu ili čepiće za uši. Nakon pranja kose, uvijek nagnite glavu lijevo i desno kako bi sva voda izašla ih vaših ušiju. Možete i sušilom za kosu prosušiti i uši, samo pazite da je namješteno na najmanju temperaturu i najmanju jačinu rada, prenosi Bright Side.

Pročitajte više