Skinuli ste kilograme i spremate se za obrnutu dijetu? Nutricionistica se protivi

Foto: 123RF

POJAM obrnuta dijeta mnoge zbunjuje. Riječ je o režimu prehrane koji se primjenjuje nakon restriktivne dijete.

Recimo da ste smanjili unos kalorija na niskih 1200 u danu kako biste skinuli kilograme. To vam je i pošlo za rukom i pitate se što sada? Pristalice obrnute dijete predlažu postupno povećanje unosa kalorija za otprilike 50 do 100 kalorija tjedno kroz 4 do 10 tjedana umjesto da se jednostavno vratite starom režimu prehrane i riskirate jo-jo efekt. 

Pobornici obrnute dijete tvrde da ona pomaže ubrzati metabolizam, normalizira hormone gladi i umanjuje rizik od prejedanja ili brzog vraćanja tjelesne težine. 

Što znanost kaže o obrnutoj dijeti?

Ne postoje istraživanja o učinkovitosti obrnute dijete. Neke od studija koje se koriste u prilog ovoj praksi temelje se na negativnim utjecajima prehrane na brzinu metabolizma i ravnotežu hormona. Ali to se uvelike razlikuje od kontrolirane studije koja primjenjuje obrnuti način prehrane na jednu skupinu u usporedbi s kontrolnom skupinom, kako bi se ispitali ishodi poput promjena u metabolizmu, razinama hormona ili drugim čimbenicima.

Je li vam obrnuta dijeta potrebna?

Glavni razlog zašto obrnuta dijeta nije potrebna jest taj što za početak treba izbjegavati stroge ili niskokalorične dijetu. Iako niskokalorična prehrana može rezultirati gubitkom kilograma, ona također može pokrenuti tjelesne i emocionalne nuspojave, uključujući nedostatak hranjivih sastojaka, razdražljivost ili depresiju, umor i opsesivne misli o hrani i težini, tvrdi nutricionistica Cynthia Sass u članku koji je objavio časopis Health.

"Osim toga, brojanje kalorija za mnoge je ljude zamorno i stresno. Jedno je istraživanje pokazalo da su nakon dijete koja uključuje 1200 kalorija u danu i praćenja unosa kalorija povećane razine kortizola, hormona stresa za kojeg se zna da povećava nakupljanje masnoća na trbuhu. U istoj studiji oni od kojih se nije tražilo da ograniče kalorije, ali su ih trebali pratiti, imali su povećanu percepciju razine stresa", kaže.

Kako skinuti kilograme bez stroge dijete?

Nutricionistica Sass savjetuje da se okrenete kvalitetnoj hrani, uravnoteženim obrocima i obratite pozornost na signale koje vam tijelo šalje kad je gladno, odnosno sito te da riješite problem emocionalnog prejedanja, ako se s njim borite.

"Pokazalo se da zamjena prerađene hrane cjelovitom povećava sagorijevanje kalorija nakon obroka. To znači da zamjena peciva ili slatkih žitarice za doručak sa zobenim pahuljicama i bobičastim voćem te orašastim plodovima može pozitivno utjecati na gubitak kilograma, čak i bez fokusiranja na kalorije. Jedenje više povrća, povećavanje količine vlakana i dovođenje obroka u ravnotežu mogu dovesti do gubitka kilograma bez potrebe za restriktivnom dijetom", smatra Sass.

Pročitajte više