Sok od ovog korjenastog povrća vrlo je zdrav, evo zašto biste ga trebali često piti

Foto: Shutterstock

CIKLA je gomoljasto, slatko korjenasto povrće koje većina ljudi voli ili mrzi. Ovo povrće prepuno je bogatih i hranjivih tvari koje utječu na zdravlje, a može se konzumirati na različite načine. Ipak, posljednjih godina sve je više popularan sok od cikle, za koji mnogi stručnjaci ističu da je vrlo zdrav ako se redovito konzumira. 

Sok od cikle sadrži antioksidanse, elektrolite i druge spojeve koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i mozga, među ostalim dobrobitima. Redovito konzumiranje ovog soka može pomoći u održavanju zdravlja, smanjiti upale i povećati izdržljivost tijekom vježbanja. No, ovaj zdravi napitak pozitivno utječe na zdravlje i na druge načine.

Snižavanje krvnog tlaka

Sok od cikle može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. U njemu se nalaze nitrati, spojevi koji se pretvaraju u dušikov oksid u krvi i pomažu proširiti i opustiti krvne žile. Jedna meta-analiza, objavljena 2022. godine, pokazala je da je nitrat iz soka od cikle snizio sistolički krvni tlak kod osoba s hipertenzijom. 

Poboljšanje izdržljivost tijekom vježbanja

Konzumiranje soka od cikle može povećati razinu nitrata u plazmi i poboljšati fizičku izvedbu. Rezultati istraživanja iz 2017. godine pokazuju da dugotrajna konzumacija soka od cikle može poboljšati izdržljivost tijekom vježbanja, poboljšati rad kardiorespiratornog sustava i povećati razinu energije prije nego što dođe do iscrpljenosti.

Pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine

Čisti sok od cikle ima malo kalorija i praktički nema masti, što ga čini odličnom opcijom za jutarnji smoothie. Ako se odlučite dan započeti ovim sokom, možete biti zadovoljni jer ste tijelo odmah ujutro nahranili hranjivim tvarima koje će vam dati energiju za ostatak dana.

Dobar izvor kalija

Cikla je dobar izvor kalija, minerala i elektrolita koji pomažu pravilnom funkcioniranju živaca i mišića. Umjereno pijenje soka od cikle može pomoći u održavanju optimalne razine kalija. Ako ta razina postane preniska, dolazi do umora, slabosti i grčeva u mišićima, a u ekstremnim slučajevima može dovesti do abnormalnog srčanog ritma opasnog po život. Isto tako, previsoka razina kalija može rezultirati sličnim simptomima i uzrokovati stanje opasno po život.

Dobar izvor drugih minerala

Tijelo ne može pravilno funkcionirati bez esencijalnih minerala. Neki minerali jačaju imunološki sustav, dok drugi podržavaju zdrave kosti i zube. Osim kalija, sok od cikle sadrži i željezo, magnezij, mangan, natrij, bakar i selen.

Dobar izvor folata

Folat je vitamin B koji pomaže spriječiti defekte neuralne cijevi, kao što su spinalna bifida i anencefalija. Također može utjecati na rizik od prijevremenog poroda. Upravo se u soku od cikle nalazi dobar izvor folata. Ako ste trudni, dodavanje folata prehrani može pomoći da dobijete preporučenu dnevnu dozu za trudnice od 600 mikrograma.

Pročitajte više