Spavanje u pretoploj sobi vam škodi. Promijenite navike i spasite svoje zdravlje

Foto: Pixabay

TOPAO krevet na kraju napornog dana zvuči kao dobra ideja, ali spavanje u pretoploj sobi nije dobro za vas jer se nećete dovoljno odmoriti. Ako ste navikli pojačati grijanje prije spavanja, trebali biste još jednom razmisliti i isključiti ga. Ovo pravilo vrijedi i za zimsko razdoblje, kada je vaš dom hladniji.

Kada prelazi iz budnog stanja u stanje sna naše tijelo preferira hladnije okruženje. Neurolog Sujay Kansagra je za Bustle rekao da nam promjena toplinskih signala u tijelu govori da je vrijeme za spavanje. Ako boravite u pretoploj sobi, ovaj će se proces isključiti. Topla soba može dovesti do znojenja i naglog prekida sna iako ne mislite da vam je toplo dok upadate u san.

"Ako vam je prije odlaska na spavanje neugodno, nećete dostići duboko stanje sna i probudit ćete se nenaspavani. Najvidljivije su manifestacije nenaspavanosti kod odraslih pospanost i usporenost. Nakon nekog vremena sustići će vas taj nedostatak sna i negativno će utjecati na vaše zdravlje. Najviše trpi vaše raspoloženje i koncentracija. Zbog lošeg spavanja može patiti i vaše srce, imunološki sustav, kao i regulacija apetita", rekao je doktor Kansagra.

Vrlo je važno da dovoljno spavate kako se lista negativnih učinaka ne bi produljivala. Pored osjećaja težine i buđenja u znoju, postoje i drugi znakovi da je vaša soba pretopla.

"Procesi termoregulacije tijela pomažu nam da kontroliramo svoje navike spavanja na isti način kao što to radi naš cirkadijalni ritam. Tijekom večernjih sati temperatura se našeg tijela spusti da bismo se osjećali pospano i da bismo zaspali. U jutarnjim se satima temperatura našeg tijela podiže, stimulira nas i pomaže nam da se probudimo. Smetnje u razini temperature mogu imati velike posljedice po naše spavačke navike", rekla je doktorica Ashley Little, certificirana terapeutkinja za san.

Bit će vam potrebno vrijeme da se naviknete na spavanje u hladnijoj prostoriji, ali stvaranje ugodnijeg okruženja može napraviti veliku razliku. Idealna je temperatura između 20 i 22 stupnjeva Celzija. Sve što je potrebno napraviti kako biste rashladili prostoriju je da otvorite prozor ili da ugasite grijanje. Ne brinite se, to ne znači da u krevet trebate otići u drhtavom stanju. I dalje je dopušteno da se uvijete u deku. Samo se potrudite da vam glava bude izložena hladnijoj temperaturi.  Da biste regulirali tjelesnu temperaturu, dovoljno je da su vam glava, ruka ili noga izvan pokrivača.

Ako ste prirodno topli, spavajte u majici i kratkim hlačama. Osjetite li da vam je hladno, pokrijte se s nekoliko deka, ali nemojte uključivati grijanje. Osobe koje se tijekom noći jako znoje trebale bi pronaći tkaninu koja im odgovara, odnosno u kojoj se ne znoje toliko. Ovo pravilo vrijedi za garderobu i posteljinu.

Tuširanje toplijom vodom može vam pomoći da se zagrijete prije odlaska u krevet. Vruća kupka može kratko pomoći tijelu da umjetno podigne temperaturu tijela. Kad iziđete iz kabine, osjetit ćete nagao pad u temperaturi i on vam može pomoći da vrlo brzo zaspite.

Iako soba puna pare izgleda kao savršen izbor za spavanje, mnogo bolje ćete spavati u hladnijem okruženju s nekoliko prekrivača koje možete skinuti sa sebe ili dodati po potrebi. Ako se budite oznojeni ili se često budite tijekom noći, provjerite sobnu temperaturu. Ona može biti glavni krivac za vaše probleme.

Pročitajte više