Štite od moždanog udara i tope kilograme kao od šale: Ovo su sve dobrobiti datulja

Foto: Unsplash

DATULJE su voće bogato vlaknima i antioksidansima, a njihove prehrambene prednosti mogu poboljšati zdravlje mozga i smanjiti rizik od mnogih bolesti. Uzgajaju se u mnogim tropskim krajevima, a posljednjih su godina postale prilično popularne. Gotovo sve datulje koje se prodaju u zapadnim zemljama su sušene, a kako donosi Healthline, imaju mnogo znanstveno dokazanih benefita za zdravlje pa biste ih definitivno trebali uvrstiti u svoju prehranu.

Održavaju crijeva zdravima i potiču mršavljenje

S obzirom na to da su bogate vlaknima i antioksidansima, datulje pomažu da naša crijeva budu zdrava, a probava redovita. Zahvaljujući uravnoteženoj probavi, metabolizam radi kako treba i to pomaže pri mršavljenju. Istraživanje u kojem je sudjelovala 21 osoba koja je konzumirala nekoliko datulja dnevno tijekom 21 dana pokazalo je poboljšanja u učestalosti stolice te značajan gubitak kilograma u usporedbi s danima kada nisu jele datulje, piše Healthline.

Štite od moždanog udara

Kako pokazuju istraživanja, redovita konzumacija datulja pomaže kod očuvanja zdravlja mozga, a štiti i od moždanog udara. Laboratorijske studije su pokazale da su datulje korisne za smanjenje upalnih markera u mozgu koji inače uzrokuju pojavu karcinoma, demencije i moždanog udara. Potencijalna svojstva datulja za jačanje mozga pripisuju se njihovom sadržaju antioksidansa za koje se zna da učinkovito smanjuju upale u organizmu.

Olakšavaju porođaj

Konzumiranje datulja u posljednjim tjednima trudnoće navodno pomaže da se izbjegnu inducirani porodi, ali i olakšava sam porođaj. Eksperiment koji su proveli znanstvenici Sveučilišta u Jordanu pokazao je kako konzumiranje datulja četiri tjedna prije porođaja može budućim majkama olakšati porođajne bolove, ali i smanjiti krvarenje. Isto tako, žene koje su prije porođaja jele datulje porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje datulje nisu uopće konzumirale u trudnoći.

Održavaju zdravlje kostiju i sprječavaju dijabetes

Znanstvenici također tvrde da datulje imaju još nekoliko zdravstvenih prednosti, ali one još uvijek nisu do kraja istražene. Jedna od tih dobrobiti je održavanje zdravlja kostiju. Datulje sadrže nekoliko minerala, uključujući fosfor, kalcij i magnezij, a svi oni su proučavani zbog njihovog potencijala u sprječavanju stanja povezanih s kostima, kao što je osteoporoza.

Isto tako, datulje mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi zbog niskog glikemijskog indeksa te vlakana i antioksidansa. Stoga njihovo konzumiranje može pomoći u sprječavanju pojave dijabetesa. Iako su ove potencijalne zdravstvene dobrobiti obećavajuće, potrebno je napraviti opširnije studije na ljudima.

Pročitajte više