Što bi se moglo dogoditi vašem tijelu ako potpuno prestanete jesti voće i povrće?

Foto: Pexels

DEPRESIJA, neugodan tjelesni miris, slabiji vid - samo je nekoliko stvari koje bi se mogle dogoditi našem umu i tijelu ako prestanemo jesti voće i povrće. U povrću i voću ima puno sastojaka koji se ne mogu naći ni u jednoj drugoj hrani, a ako ih se odreknemo, možemo imati raznih problema sa svojim zdravljem.

Zato je BrightSide provjerio što se točno može dogoditi našem tijelu ako izbacimo namirnice biljnog porijekla s tanjura i pokušamo jesti samo proteine. Stvari koje su otkrili natjerale su nas da odmah poželimo pojesti jabuku ili dvije...

Problemi s vidom (osobito po mraku)

Ako se naš vid u noćnim uvjetima pogorša, to može rezultirati većim rizikom od padova tijekom večernjih sati, a i presudno je za sigurnu vožnju noću. Da bismo vidjeli predmete u tami, našim očima potreban je vitamin A koji se može naći u dva oblika: retinol i beta-karoten. Retinol se može naći u jetri bakalara, ribljem ulju i jajima, ali je vrlo toksičan kada ga previše konzumirate. No dok jedete povrće i voće, nemoguće se predozirati beta-karotenom.

Neugodan miris tijela

Nekoliko je čimbenika koji pridonose mirisu koji emitiramo iz našeg tijela. Baš kao i boja očiju i kose, genetika određuje prirodni miris koji dolazi iz naših uljnih i lojnih žlijezda. Osim toga, hrana koju jedemo uvelike utječe na tjelesni miris. Studija je pokazala da ljudi koji jedu povrće i voće imaju ugodniji tjelesni miris, čak i ako već neko vrijeme ne koriste sapun ili dezodorans.

Depresija

Naša su crijeva i mozak vrlo usko povezani, tvrde znanstvenici. Uravnotežena prehrana ne samo da može utjecati na oblik našeg tijela nego je neophodna za naše mentalno zdravlje. Prema brojnim studijama, ako prestanemo jesti povrće i voće, možemo imati veći rizik od depresije. Uvriježeno je mišljenje da nas depresija tjera da jedemo nezdravu hranu, ali nezdrava prehrana nije rezultat depresije.

Povišen krvni tlak

Prema istraživanjima, ljudi koji konzumiraju malo ili nimalo voća i povrća izloženi su većem riziku od visokog krvnog tlaka u usporedbi s onima kojima su voće i povrće glavni dio svakodnevne prehrane. Zato liječnici onima koji imaju visoki tlak preporučuju da se pridržavaju prehrane koja sadrži puno voća i povrća.

Probavni problemi

Voće i povrće su poznati po tome što su vrijedan izvor netopivih vlakana, Kada je u pitanju debelo crijevo, takva prehrana pomaže stolici da se glatko kreće kroz crijeva. Konzumacija male količine vlakana smatra se jednim od glavnih razloga zašto ljudi imaju zatvor. 

Krvni ugrušci u venama

Vitamin C, koji se nalazi u voću, pomaže smanjiti rizik od zgrušavanja krvi pa je tako važan za našu krv i srce.

Neujednačen ten i podočnjaci

Podočnjake mogu uzrokovati mnogi čimbenici, među kojima su smanjeni protok krvi. Vitamin K, koji se nalazi u brokuli, špinatu, kupusu i salati, pomaže našem srcu da slobodno pumpa krv kroz tijelo i sprječava pojavu tamnih mrlja na koži. Deficit ovog vitamina može dovesti do neujednačenog tona kože, oštećenja kože i plave nijanse kože.

Problemi sa zubima

Pojesti jabuku ili drugo voće i povrće bogato vlaknima pomaže čišćenju zubi na prirodan način. Voće i povrće također sadrže vitamine A i C, kao i kalcij, koji čine naše zube jačima i sprječavaju da krenu ispadati.

Pročitajte više