Što je vaskulitis, iscrpljujuća bolest s kojom se borio Ashton Kutcher?

Foto: Profimedia

ASHTON Kutcher u prošlotjednoj epizodi dokumentarne serije National Geographica Running Wild with Bear Grylls: The Challenge otkrio je da se bori s rijetkim oblikom vaskulitisa, autoimunog poremećaja. 

"Ta bolest mi je narušila vid i sluh, poremetila ravnotežu", kaže glumac u seriji pa 8. kolovoza objavljuje na Twitteru: "Potpuno sam se oporavio. Sve je dobro."

Što je zapravo vaskulitis i koji su njegovi znakovi upozorenja? Evo pet ključnih činjenica koje trebate znati.

Vaskulitis je rijedak

Vaskulitis je upala krvnih žila. Prema klinici Mayo, kad se krvna žila upali, njezine stijenke postaju deblje, a to može uzrokovati ograničenje protoka krvi. Ako se to dogodi, organi i tkiva mogu se oštetiti. Vaskulitis je rijedak. Može se dobiti u bilo kojoj dobi, a može zahvatiti samo jedan organ ili više njih odjednom. Stručnjaci nisu sigurni što ga uzrokuje.

Postoji više vrsta vaskulitisa

Kutcher nije otkrio koju je vrstu vaskulitisa imao. Prema podacima medicinskog centra NYU Langone, postoji oko 20 različitih oblika ove bolesti. Na primjer, Coganov sindrom jedan je oblik vaskulitisa koji uzrokuje gubitak vida, oštećenje sluha i vrtoglavicu. Uključuje remisiju i recidiv i zahtijeva stalan nadzor vašeg liječnika. Drugi oblici vaskulitisa nisu kronični, smatraju se akutnima, što znači da su kratkotrajna bolest.

Simptomi vaskulitisa mogu biti nejasni, ali neugodni

Johns Hopkins Vasculitis Center identificira vaskulitis kao sustavnu bolest, a često dolazi sa širokim rasponom simptoma, uključujući vrućicu, gubitak težine, ubrzan puls i bol u različitim dijelovima tijela. Može biti jako teško točno odrediti odakle dolazi bol u vašem tijelu. Na primjer, možete osjećati nelagodu jer su vam živci pogođeni problemima s protokom krvi. Ako imate oblik vaskulitisa koji napada kožu, možete razviti osip na nozi koji karakteriziraju ljubičasto-crvene uzdignute kvržice.

Vaskulitis može biti teško dijagnosticirati

Budući da simptomi mogu biti nespecifični, može proći neko vrijeme dok se ne uvjerite da imate vaskulitis. Mnoge druge bolesti mogu oponašati simptome vaskulitisa. Ako se sumnja u vaskulitis, liječnici će napraviti biopsiju organa za koji se čini da je zahvaćen i potražiti upalu. Dodatni testovi koji pomažu u određivanju točne dijagnoze uključuju krvne pretrage, rendgenske snimke i angiograme.

Vaskulitis se može liječiti

Reumatolozi liječe vaskulitis, često uz terapiju lijekovima koja može uključivati ​​steroide. U teškim slučajevima, učinkoviti mogu biti lijekovi za suzbijanje imuniteta. Osobe koje ga imaju kao rezultat vaskulitisa mogu razviti komplikacije kao što su začepljene arterije te će se možda morati podvrgnuti operaciji.

Pročitajte više