Što mjesec dana bez alkohola zaista čini našem tijelu

Foto: Pexels

NOVINARKA Flic Everett prije mnogo godina prestala je piti alkohol na mjesec dana. Bila je prilično impresionirana svojim uspjehom, ali po završetku 30 dana apstinencije od alkohola, vratila se svom uobičajenom obrascu ispijanja pića. Nije razmišljala o tome sve do prije pet godina, kada ju je kombinacija glavobolja i crvenila u licu u perimenopauzi natjerala da se ponovno odrekne alkohola. Od tada je popila jedva kap alkohola.

2020. godine u Velikoj Britaniji 8974 smrtna slučaja bila su povezana s alkoholom, što je povećanje od 18.6 posto u odnosu na 2019. Bezbrojna istraživanja pokazala su povezanost između prekomjernog pijenja i raka, zatajenja srca i dijabetesa, među ostalim kroničnim zdravstvenim problemima. Stoga ne čudi što mnogi preispituju svoje navike pijenja. No, čini li mjesec dana trijeznosti stvarno ikakvu razliku za cjelokupno zdravlje?

"Apstinencija od alkohola neće koristiti samo fizičkom zdravlju. Alkohol također može utjecati na kvalitetu sna, pa ćete imati više energije. Redovita i prekomjerna konzumacija alkohola također može imati štetan učinak na mentalno zdravlje", kaže za The Telegraph dr. Catherine Carney iz klinike za odvikavanje Delamere u Cheshireu.

Pijenje alkohola može povisiti krvni tlak na nezdrave razine

Dok 56 posto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva kaže da konzumira alkohol za opuštanje, to je samo privremeno olakšanje, koje zapravo može dovesti do pogoršanja mentalnog stanja.

"Kada je riječ o fizičkom zdravlju, konzumiranje velikih količina alkohola tijekom duljeg razdoblja može povisiti krvni tlak na nezdrave razine i rezultirati dodatnim zdravstvenim komplikacijama. Kad se odreknete alkohola, krvni tlak će vam se sniziti, što može pomoći u sprječavanju zatajenja srca, moždanih i srčanih udara", ističe dr. Carney.

Međutim, dr. Carney napominje da dokazivanje da možete prestati piti na nekoliko tjedana ne znači nužno zdrav odnos s alkoholom.

"Teški konzumenti alkohola mogli bi iskoristiti ovaj mjesec trijeznosti (takozvani Trijezni listopad) kao izgovor za zlouporabu alkohola do kraja godine", kaže ona.

Mjesec dana odmora od alkohola za neke je početak potpunog resetiranja

46-godišnja Lucy Baker odrekla se alkohola na par tjedana i na kraju ga potpuno izbacila iz svog jelovnika.

"Prestala sam piti kad sam zatrudnjela, a onda sam se vratila piću kad bih bila u društvu. Ove godine sam susrela prijatelja koji mi je rekao da više uopće ne pije. To me streslo i natjeralo da se zapitam zašto ja još uvijek pijem", prisjeća se Baker.

Nakon mjesec dana bez alkohola, osjećala se jako dobro. Tako je i nastavila. Češće posjećuje teretanu, a za alkohol kaže da joj uopće ne nedostaje, kao ni mamurluk.

Što se događa u tijelu kada prestanemo piti alkohol?

Liječnik opće prakse, dr. Ross Perry, nabraja prednosti koje bismo mogli iskusiti ako se na mjesec dana odreknemo pića.

"Nakon vašeg posljednjeg pića, jetra počinje raditi prekovremeno, a gušterača počinje proizvoditi dodatni inzulin. Važno je piti puno vode jer će vaše tijelo ispirati toksine pa ćete više ići na zahod", navodi.

Ako vam u početku neće biti dobro, prema dr. Perryju, potrebno je do 72 sata prije nego što ćete se početi osjećati mentalno i fizički normalno.

Nakon dva tjedna, vjerojatno ćete iskusiti gubitak težine, smanjenje podočnjaka i daleko manju nadutost, kao i čistiju kožu. Nakon tri tjedna mogao bi se smanjiti krvni tlak. Nakon mjesec dana koža i oči će izgledati sjajnije i čistije.

"Masnoća u jetri nakon mjesec dana bez alkohola smanjuje se do 15 posto, što povećava njezinu sposobnost izbacivanja toksina", tvrdi dr. Perry.

Vjerujemo da smo umjereni u piću, ali to često nije slučaj

Savjetnik i autor knjige Sober on a Drunk Planet, Sean Gay, kaže da je u 31. godini shvatio da ima problem s alkoholom.

"Društvo nas uvjerava da su piće i mamurluk zabava. Ali za mnoge ljude je to daleko veći problem. Mnogi alkohol koriste kao emocionalnu pomoć i za njih mjesec dana bez pića neće poništiti sve fizičke, mentalne, emocionalne i financijske probleme uzrokovane konzumiranjem alkohola", napominje on.

Gay navodi da alkohol oslobađa kortizol, hormon stresa. Zato zbog jednog izlaska, tijekom kojeg pretjeramo s pićem, do sedam dana možemo biti pod stresom.

"Moja vlastita tjeskoba drastično se smanjila unutar sedam dana kako sam prestala biti alkohol. Ne mogu se pretvarati da sam smršavila jer sam alkohol zamijenila grickalicama, ali sam počela bolje spavati. Sada sam bolje raspoložena, nemam glavobolje, a koža mi ima normalnu boju", dodaje novinarka Everett.

Glavna prednost trijeznosti u trajanju od mjesec dana je odvikavanje od navike. Potrebno je oko 30 dana da se stekne navika, jednako koliko i da je se riješite. Većina onih koji sudjeluju u Trijeznom listopadu znaju da se neće trajno odreći alkohola. Ali za sve koji su zabrinuti za svoje zdravlje, financije ili promjene raspoloženja, to je savršena prilika da naprave korak unatrag i poprave svoj odnos s alkoholom – možda zauvijek.

Pročitajte više