Messi obožava čaj koji djeluje kao Ozempic: Znanstvenici tvrde da topi kilograme

Foto: Shutterstock, EPA

Ako želite smršavjeti, saveznik bi vam mogao biti Yerba Mate čaj. Ovaj moćni napitak omiljen je u Argentini, čak i popularniji od kave, a ne može se usporediti s zelenim čajevima koje nalazimo na policama trgovina. 

Svojevrsni ambasador Yerba Mate čaja postao je Lionel Messi koji često pozira sa šalicom svježe kuhanog napitka u rukama. Njegov primjer slijedili su David Beckham, Angel Di Maria, Sergio Aguero, Luis Suarez, Edinson Cavani, Antoine Griezmann i Paul Pogba.

Pun kofeina, čaj Yerba Mate daje sličan energetski poticaj kao kava. Međutim, njegovi zagovornici tvrde da ima čudesan učinak na mršavljenje. Prodavači ga hvale kao alat koji povećava sitost, ubrzava metabolizam i potiče razbijanje masnih naslaga.

Istraživači iz Brazila 2019. rekli su da zeleni napitak ima svojstva za borbu protiv pretilosti. Jedna južnokorejska studija iz 2015. pokazala je da ljudi s prekomjernom težinom, koji uzimaju kapsule Yerba Mate svaki dan, mogu izgubiti do 0,7 kilograma.

I drugi su radovi otkrili slične dobrobiti. Na primjer, studija iz 2018. u Norveškoj testirala je dodatak prehrani na jedanaest muških biciklista i otkrila da povećava količinu sagorjele masti tijekom vježbanja.

Dijetetičar: Gubitak kilograma vjerojatno je posljedica unosa kofeina

Iako je prepun antioksidansa i drugih stimulansa, dijetetičar Duane Mellor sa Sveučilišta Aston smatra da je učinak ovog čaja na gubitak kilograma posljedica kofeina.

"Poznato je da kofein podržava metabolizam masti tijekom vježbanja", rekao je.

Yerba Mate čaj je također bogat polifenolima, moćnim spojevima u voću i povrću koji prema nekim studijama pospješuju metabolizam.

"Osim ako stvarno ne volite piti ovaj čaj, važnije je usredotočiti se na cjelokupnu zdravu i uravnoteženu prehranu te tjelovježbu", zaključuje Mellor.

Pročitajte više