Što se događa u vašem tijelu ako jedete hranu pripremljenu u mikrovalnoj pećnici

Foto: Pexels

IAKO mnogi zaziru od mikrovalnih pećnica zbog potencijalnog zračenja i uvjerenja da one potiču stvaranje tumora u ljudskom tijelu, one u stvarnosti nisu toliko loše. Zapravo, korištenje mikrovalne pećnice savršeno je jednostavan način za brzo zagrijavanje i pripremanje hrane. No evo što se doista događa s vašim tijelom kada jedete obroke pripremljene u mikrovalnoj pećnici:

1. Zračenje vam neće naštetiti

Što ste dalje od izvora zračenja (mikrovalne pećnice), manja je vjerojatnost da će vam naštetiti. Pa osim ako niste licem naslonjeni na mikrovalnu pećnicu tijekom cijelog postupka zagrijavanja, zračenje vam neće naštetiti. Tu se skriva i razlog zašto mikrovalne pećnice zaustavljaju svoj rad čim otvorite vrata jer tako trenutno prestaje zračenje i neće vam biti nanesena šteta.

Osim toga, zračenje koje dolazi iz mikrovalne pećnice podrazumijeva iste elektromagnetske valove kojima smo svakodnevno izloženi. Prema BBC-ju, ista vrsta izlaganja može se dogoditi kada pečete kruh ili čak jedete bilo koju vrstu usjeva koja je bila izložena suncu.

2. Dobit ćete još više vitamina i minerala

Prema Harvard Healthu, mikrovalnim pećnicama treba najmanje vremena (i nije im potrebna voda) da bi pripremile hranu, što znači da će hrana zadržati više vitamina i minerala jer ih nije ispustila u vodu tijekom termičke obrade.

3. No sve ovisi o vrsti hrane koju jedete

Ako jedete isključivo nezdravu hranu pripremljenu u mikrovalnoj pećnici i hranu koja nema osobite hranjive vrijednosti, vaš obrok vam sigurno neće pružiti spomenute dodatne vitamine i minerale. Obično sva ona zaleđena brza jela skrivaju obilje dodanih šećera, velike količine natrija i mnoštvo kemikalija i konzervansa. 

4. U organizam možete unijeti kemikalije

Sve ovisi o tome u čemu točno zagrijavate hranu. Prema BBC-ju, studije su otkrile da se prilikom zagrijavanja plastičnih posuda ili folije može povećati rizik od unosa ftalata. Umjesto toga, najbolje je hranu premjestiti u keramičku ili staklenu zdjelu ili tanjur prije nego što je zagrijete u mikrovalnoj pećnici. 

5. Možda unosite previše soli

Prije nego što pojedete obrok pripremljen u mikrovalnoj pećnici, pogledajte njegove hranjive vrijednosti. Većina obroka koji su predviđeni za pripremu u mikrovalnoj pećnici je krcata natrijem, koji može poslužiti kao konzervans i zbog kojeg obrok može imati "bolji okus". Međutim, postoje brojni zaleđeni, a zdravi obroci za kojima možete posegnuti umjesto gotovih obroka koji su krcati natrijem.

Osim toga, ako unosite više od uobičajene preporučene dnevne količine natrija, imat ćete veći rizik od povećanja krvnog tlaka, što može dovesti do kardiovaskularnih bolesti.

6. Mogli biste se udebljati

Opet, ovo vrijedi samo ako jedete pogrešnu hranu pripremljenu u mikrovalnoj pećnici! Usredotočite se na zdravije alternative pune zdravih sastojaka, piše Eat This, Not That.

Pročitajte više