Stomatologinja upozorava da jedna zdrava navika uništava zube

Foto: Unsplash

Pijenje vode tijekom dana možda jest zdravo, ali ne i za zube. Stomatologinja Ellie Phillips objavila je video na TikToku u kojem pojašnjava zašto pijuckanje vode tijekom dana može oštetiti zube.

"To se ne odnosi samo na vodu već i na sve ostale tekućine. Slina je najljekovitija tekućina u ustima. Ona je puna svih minerala koji su potrebni zubima, a tu su i imunološke stanice i proteini koji su neophodni za zacjeljivanje desni", rekla je.

Medicinska istraživanja podupiru njezine tvrdnje. Slina ima proteine i minerale koji štite zubnu caklinu i sprječavaju karijes i bolesti desni, navodi Web MD. Pijenjem vode cijeli dan razrjeđujete svoju slinu i umanjujete njezine dobrobiti.

@drelliephillips Sipping water throughout the day? Rethink this practice. #healthymouth #healthyteeth #teethtok #toothtok ♬ Instrumental - Home - pedrin cria

"Zbog toga ljudi koji cijeli dan pijuckaju tekućinu imaju osjetljive zube, povlačenje desni, napuklu caklinu", dodala je dr. Phillips. Savjetovala je svima da osiguraju dovoljno sline u ustima tako da dišu kroz nos.

"Ako možete, zatvorite usta i poližite zube", savjetovala je.

Pročitajte više