Stručnjaci objasnili zašto nas kava potiče na pražnjenje crijeva

Foto: Shutterstock

OSIM što im pruža prijeko potreban jutarnji nalet energije, nekim ljudima kava pomaže u probavi. Unatoč popularnosti ovog napitka, nema mnogo istraživanja o tome zašto kava mnoge ljude šalje na WC u roku od nekoliko minuta nakon što je popiju.

"U nekim slučajevima, kao kod kave i pražnjenja crijeva, jednostavno nije bilo medicinskog zahtjeva koji bi pokrenuo ozbiljnu istragu", rekao je dr. Kyle Staller.

"To također može biti stvar očitosti činjenice, što znači da nije potrebno više studija da bi se znalo da kava izaziva pražnjenje crijeva kada je to dio svakodnevnog života mnogih ljudi."

Možda postoji nešto posebno u vezi s kavom, jer su neka mala istraživanja pokazala da je ispijanje kave učinkovitije od pijenja tople vode natašte u poticanju pražnjenja crijeva - to nešto govori jer je voda sastavni dio normalne probave.

To ne znači da adekvatan unos vode nije bitan za vaše cjelokupno zdravlje

"Oko 60% vašeg tijela sastoji se od vode", rekla je nutricionistica Jerlyn Jones.

Prema svim provedenim studijama, čini se da nije važno konzumirate li kavu s kofeinom ili bez kofeina, što sugerira da bi u nekim slučajevima drugi spojevi u kavi mogli biti odgovorni za poticaj pražnjenja crijeva.

Identiteti ovih spojeva i način na koji stupaju u interakciju s probavnim traktom još uvijek su uglavnom nepoznati, ali evo što su istraživači dosad otkrili.

Kava može uzrokovati kontrakcije debelog crijeva

Debelo crijevo doživljava tri vrste kontrakcija koje rade zajedno na miješanju, gnječenju i na kraju izbacivanju izmeta. Na pojavu, vrijeme i učestalost ovih kontrakcija utječu mišićni, živčani i kemijski čimbenici.

Kava bi mogla stimulirati ovu motoričku aktivnost debelog crijeva u roku od nekoliko minuta nakon konzumiranja, na temelju ograničenih dostupnih istraživanja, rekao je Staller.

Melanoidini, spojevi koji nastaju tijekom prženja kave, imaju dijetalna vlakna koja pomažu probavi i sprječavaju zatvor, rekla je Jones.

Kava može utjecati na hormone i želučanu kiselinu

Čini se da kava također potiče oslobađanje hormona gastrina, rekao je Staller, koji omogućuje proizvodnju želučane kiseline. Želučana kiselina pomaže u probavi hrane i može potaknuti aktivnost debelog crijeva.

Mliječni proizvodi i zdravlje probave

Ako imate intoleranciju na laktozu, a ipak uživate u mlijeku uz dodatak kave, to bi mogao biti krivac za svaki iznenadni poriv za pražnjenjem crijeva nakon kave. "Jedan od načina da saznate što vas tjera na WC je da popijete kavu bez mlijeka i pratite svoje simptome nekoliko dana", rekla je Jones.

Jones je još preporučila polagano povećavanje unosa dijetalnih vlakana s voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, grahom, orašastim plodovima i sjemenkama. Ljudi skloni prečestom ili iznenadnom pražnjenju crijeva mogli bi uzeti u obzir i da kava može biti okidač za te neugodne događaje, rekao je Staller, a piše CNN.

Pročitajte više