Stručnjaci otkrili koliko često treba prati posteljinu da bismo zdravo spavali

Foto: Shutterstock

JESTE li znali da prosječan čovjek pere svoje plahte samo svaka dva tjedna, a svaka treća osoba to radi samo jednom godišnje? Nedavno istraživanje tvrtke Hammonds Furniture otkrilo je nevjerojatan podatak koji potvrđuje kako 30 posto Britanaca pere posteljinu svakih 12 mjeseci. Zato smo pronašli savjete stručnjaka koji su objasnili koliko bismo često trebali prati posteljinu i plahte kako bismo zdravo spavali, evo što kažu.

''Istina je da većina nas ne pere posteljinu svakih nekoliko dana, i to je sasvim u redu. Sasvim je u redu ako prođe malo više vremena, a koliko često ljudi trebaju prati plahte i posteljine ovisi o njihovim individualnim navikama. U prosjeku se preporučuje da to rade jednom tjedno, a tijekom ljetnih mjeseci, kada je njihovo znojenje, pojačano do dva puta tjedno'', objašnjava Molly Freshwater za portal Liverpool Echo.

Liječnik Kyle Grant, ujedno i osnivač održive praonice rublja Oxwash, slaže se s njezinim mišljenjem. Posebno ističe važnost češćeg pranja za vrijeme alergija jer, kako objašnjava, alergeni se znaju nakupljati na našoj posteljini, što može otežavati naše spavanje te smanjiti samu kvalitetu sna.

''Gotovo deset sati dnevno provedemo u svojim krevetima pa je vrlo važno da mjesto na kojem ležimo bude čisto. Osobno savjetujem pranje barem svakih tjedan dana, eventualno deset bi bio neki maksimum. U sezoni alergija bilo bi dobro razmisliti o tome da perete svoje plahte jednom tjedno kako bi one bile bez peludi, kao i prašine te ostalih čestica koje često pogoršavaju simptome'', dodaje.

Stručnjaci ističu da za naše zdravo spavanje nije samo važno koliko često peremo posteljinu i plahte, već i na kojoj temperaturi to činimo. Prema njihovom mišljenju, vruće pranje, odnosno pranje na visokim temperaturama najbolje je rješenje.

"U studiji su znanstvenici otkrili da je pranje posteljine na vrućim temperaturama učinkovitije uklanjalo tragove peludi, pa kad ih perete, pazite da to bude na temperaturi od 40 stupnjeva ili više, a idealno bi bilo 60 stupnjeva", objašnjava Grant.

Pročitajte više