Stručnjaci savjetuju kako se izboriti s nesanicom: Ostanite budni

Foto: Shutterstock

SVATKO tko se bori s nesanicom zna koliko im taj problem remeti normalan ritam svakodnevnog života. Uzroci za nesanicu mogu biti fizičke prirode, kao što su neka bolna stanja, promjena načina života kao što su rad u smjenama, ali i stanja vezana za mentalno zdravlje, kao što su depresija, anksioznost ili slično.

Jedna studija pokazala je da se 36 posto odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu muči spavati barem na tjednoj bazi, a gotovo polovica odraslih Britanaca ima problema sa spavanjem barem jednom mjesečno.

Metoda "paradoksalne namjere"

Neki stručnjaci zagovaraju psihoterapeutsku tehniku ​​zvanu "paradoksalna namjera", koja potiče pojedinca da se izloži nečemu što ga najviše plaši. U slučaju problema s nesanicom, preporučuje se da osoba ostaje budna, piše Daily Mail.

Argument je da je suočavanjem sa strahom licem u lice može rezultirati smanjenjem tjeskobe. U slučaju spavanja, manje tjeskobe znači da je veća vjerojatnost da će osoba u konačnici uspjeti zaspati.

Hussain Abdeh, klinički direktor i nadzorni farmaceut u Medicine Directu, objasnio je: "Paradoksalna namjera je terapijski postupak koji potiče pacijente da prestanu biti opsjednuti oko pokušaja da utonu u san i umjesto toga ostanu budni što je dulje moguće. Kroz pokušaj da ostanete budni, san može nastupiti lakše. Ovo je oblik izazivanja vašeg normalnog mentaliteta i procesa razmišljanja o spavanju kako biste smanjili pritisak i tjeskobu koju imate zbog spavanja."

Pretjerana svijest o problemu dodatno produbljuje problem

Nastavio je: "Često kad osjećamo tjeskobu zbog nečega, previše razmišljamo o tome, a to može pogoršati problem i zauzvrat stvoriti još više tjeskobe. Stoga, ako osoba prestane pokušavati zaspati i namjerno se drži budnom što je dulje moguće, anksioznost zbog izvedbe bit će značajno smanjena jer će se osjećati previše umorno da bi bila tjeskobna."

Lakše postizanje kvalitetnog sna kombinacijom metoda uz savjet stručnjaka

Liječnici savjetuju da osobe potraže pomoć od liječnika opće prakse zbog dugotrajnog problema sa spavanjem, ali je moguće prakticirati "paradoksalnu namjeru" kod kuće.

U razgovoru za Glamour, dr. Katharina Lederle, znanstvenica u programu terapije spavanjem Somnia, objasnila je: "Mogli biste držati oči otvorene dok ležite u krevetu, udobno i tiho, čak i govoreći sebi: 'Samo drži oči otvorene još trenutak.' Čineći to, krećete prema uspavljivanju. To znači da se tijelo i mozak konačno mogu smiriti i opustiti."

Hussain je primijetio da se nesanica "često bolje liječi ponašanjima poput paradoksalne namjere u usporedbi s farmakološkim intervencijama."

Međutim, Phil Lawlor, stručnjak za spavanje, primijetio je da je paradoksalna namjera najučinkovitija kad se prakticira uz vodstvo terapeuta.

Dodao je: "Poznato je da je paradoksalna namjera učinkovita. Dugoročni učinak je da smanjuje anksioznost tijekom spavanja i čak može poboljšati kvalitetu sna kod većine pacijenata."

Pročitajte više