Stručnjaci tvrde da su ovo najbolji načini za brzo triježnjenje od alkohola

Foto: Shutterstock

KONAČNO ste uspjeli okupiti prijatelje za vrijeme godišnjeg odmora ili ste prisustvovali jednom od zabavnih obiteljskih okupljanja. Situacija je možda malo izmakla kontroli i dogodilo se da ste popili previše, a sljedećeg jutra morate se što prije otrijezniti zbog neke obaveze.

The Healthy je prikupio savjete liječnika i pregledao istraživanja iz posljednjih nekoliko godina kako bi izabrao najbolja od najboljih rješenja ovog problema.

Hidracija

Voda može pomoći izbalansirati um i utažiti žeđ. "Alkohol dehidrira tijelo, što je uzrok brojnim nuspojavama pijenja", rekla je dr. Zehra Siddiqui. 

Izbjegavanje miješanja alkoholnih i gaziranih pića

Imajte na umu da miješanje alkoholnih pića s mjehurićima, kao što su pivo i šampanjac, ili žestokih pića sa slatkim gaziranim sokovima - može ubrzati apsorpciju alkohola u vašem tijelu. Prema studiji iz 2007. godine, 66 posto ljudi koji su konzumirali votku brže je apsorbiralo alkohol iz nje ako su je pili pomiješanu s gaziranim pićem.

Enzimske tablete

Tim s UCLA Henry Samueli School of Engineering and Applied Science radio je nedavno na lijeku koji potiče oksidazu za razgradnju alkohola i sadrži enzim za čišćenje toksičnog otpada koji proces oksidacije ostavlja za sobom. Studija, koja je objavljena u časopisu Nature Nanotechnology, sugerira da ta tableta prerađuje alkohol na način na koji to radi jetra.

"Uz daljnja istraživanja, ovo bi se otkriće moglo koristiti kao preventivna mjera ili protuotrov za trovanje alkoholom", kaže autor studije dr. Yunfeng Lu, profesor kemijskog i biomolekularnog inženjerstva, u priopćenju za javnost.

Dobri ugljikohidrati

"Hrana bogata ugljikohidratima smanjuje udio alkohola u krvi i usporava njegovu apsorpciju", kaže dr. Siddiqui. Obroci s visokim udjelom masti, bjelančevina ili ugljikohidrata odgodit će pražnjenje želuca i tako smanjiti količinu alkohola koja se apsorbira, prema pregledu iz 2012. godine u časopisu Clinical Liver Disease.

Smoothie

"Ovisno o njihovom sastavu, smoothieji su zaista izvrstan lijek za mamurluk", dodaje dr. Siddiqui. "Ananas, đumbir, menta i kokos - to je moj osobni favorit, ali svakako uključite voće i povrće s visokim udjelom vitamina C i antioksidansa."

Tjelovježba

Malo kardio vježbi uvelike sprječava da podlegnete utjecaju alkohola. "Vježbanje pokreće protok krvi kroz jetru i tako ubrzava detoksikaciju", kaže dr. Siddiqui.

Vođenje ljubavi

Studija sa sveučilišta u Sydneyju i Regensburgu pokazuje da oksitocin, odnosno hormon ljubavi, koji se između ostalog oslobađa prilikom intimnih odnosa, pomaže da se brže uspostavi ravnoteža motoričkih i moždanih funkcija nakon alkoholiziranosti.

Pročitajte više