Stručnjaci za anatomiju objasnili zašto nikada ne smijemo sjediti prekriženih nogu

Foto: Shutterstock

VEĆINA ljudi ima naviku sjediti prekriženih nogu. Dva su načina za to: prekrižiti noge u koljenu i u gležnju. Ali koliko god bilo udobno sjediti na ovakav način, stručnjaci za anatomiju upozoravaju da bi to moglo biti opasno, prenosi Science Alert.

Za početak, istraživanja pokazuju da sjedenje prekriženih nogu može povećati neusklađenost kukova, pri čemu je jedan viši od drugoga. Isto tako, mijenja brzinu kojom se krv kreće kroz krvne žile u donjim udovima, što može povećati rizik od krvnih ugrušaka.

Većina studija sugerira da je križanje nogu u koljenima mnogo gora opcija nego ona u gležnjevima. Kako objašnjavaju stručnjaci za anatomiju, takvo sjedenje može uzrokovati povećanje krvnog tlaka zbog nakupljanja krvi u venama. S obzirom na to, prekrižene noge mogu povećati rizik od oštećenja naših krvnih žila, kao i mnogih drugih bolesti srca i krvožilnog sustava.

Isto tako, stručnjaci objašnjavaju da, što dulje i češće sjedimo prekriženih nogu, veća je vjerojatnost da ćemo imati dugoročne promjene u duljini mišića i rasporedu kostiju u zdjelici. A zbog načina na koji je naš kostur povezan, križanje nogu također može uzrokovati neusklađenost kralježnice i ramena. Naime, naš položaj glave potencijalno može postati neusklađen zbog promjena u kostima vrata jer kralježnica kompenzira kako bi zadržala naše težište iznad zdjelice.

Naš vrat također može biti pogođen jer je jedna strana tijela slabija od druge. Ista ta neravnoteža može se vidjeti u mišićima zdjelice i donjeg dijela leđa kao rezultat lošeg držanja, stresa i napora uzrokovanih sjedenjem prekriženih nogu. Zdjelica također može postati neusklađena zbog dugotrajnog istezanja glutealnih mišića s jedne strane, što znači da oni postaju slabiji, objašnjavaju liječnici.

Pročitajte više