Studija: Dodavanje soli svakom obroku može povećati rizik od ozbiljne bolesti srca

Foto: Unsplash

STALNO dodavanje soli u obroke povećava rizik od razvoja srčanih problema za petinu, pokazalo je istraživanje. Ljudi koji konzumiraju previše soli imaju 22 posto veću vjerojatnost da će patiti od nepravilnog rada srca od onih koji nikad ili rijetko dodaju začine, piše The Telegraph.

Za potrebe studije, predstavljene tijekom vikenda na kongresu Europskog kardiološkog društva u Amsterdamu, istraživači su zabilježili navike konzumiranja soli gotovo 400.000 Britanaca i pratili njihovo zdravlje 11 godina. Tijekom tog razdoblja, pet posto sudionika razvilo je fibrilaciju atrija, uobičajeni poremećaj srčanog ritma koji povećava rizik od krvnih ugrušaka, moždanih udara i zatajenja srca. To stanje uzrokuje prebrzo kucanje srca, a simptomi uključuju vrtoglavicu, otežano disanje i umor.

Znanstvenici su otkrili da ljudi koji nikada ne dodaju sol jelima imaju 18 posto manje šanse da razviju fibrilaciju atrija od onih koji dodaju sol svakom obroku. Profesor James Leiper iz Britanske zaklade za srce rekao je da je ova studija "zdrav podsjetnik" da ne konzumirate previše soli.

Ne unosite više od jedne čajne žličice soli dnevno

Prethodna istraživanja su pokazala da konzumiranje previše soli može povećati rizik od razvoja visokog krvnog tlaka, što može dovesti do fibrilacije atrija. Odraslima se savjetuje da ne unose više od šest grama soli dnevno, što je jedna čajna žličica.

"Dobro je poznato da unos previše soli može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući visoki krvni tlak. Osim što povećava rizik od srčanog ili moždanog udara, visoki krvni tlak također može uzrokovati oštećenje srca, a to može uzrokovati fibrilaciju atrija", upozorio je profesor Leiper.

Broj ljudi s dijagnosticiranom fibrilacijom povećao se za 50 posto u posljednjih 10 godina.

Pročitajte više