Studija otkrila kada trebate doručkovati ako želite smanjiti rizik od dijabetesa

Foto: Pexels

RANORANIOCI ne samo da imaju više vremena koje mogu produktivno iskoristiti, već imaju i bolju razinu šećera u krvi, sugerira novo istraživanje. Prema novoj studiji, objavljenoj na ENDO 2021, virtualnoj konferenciji endokrinog društva, doručkovanje rano ujutro povezano je s nižom rezistencijom na inzulin i manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Ovi rezultati su dobiveni proučavanjem utjecaja isprekidanog posta, ali znanstvenici su otkrili da postoje koristi od ranog doručka čak i ako ne prakticirate taj tip prehrane. Studija kaže da ljudi koji su doručkovali ranije tijekom dana imaju nižu razinu šećera u krvi i manju rezistenciju na inzulin, bez obzira na to jesu li ograničili unos hrane na manje od 10 sati dnevno (isprekidan post).

Kako bi se utvrdilo postoji li veza između vremena  obroka i razine šećera u krvi i inzulina, analizirani su podaci 10.575 odraslih Amerikanaca. Utvrđeno je da je isprekidan post, odnosno konzumacija hrane tijekom vremena od 10 sati ili manje, povezan s većom rezistencijom na inzulin. To znači da su ljudi koji su prakticirali ovakvu prehranu manje reagirali na inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi. Inzulinska rezistencija faktor je rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. 

Međutim, utvrđeno je da su ljudi koji su prvi obrok imali prije 8:30 ujutro imali i nižu razinu inzulinske rezistencije, bez obzira na to postili ili ne, što sugerira da je jutarnji obrok imao više metaboličkih koristi, prenosi Times Of India.

Pročitajte više