Studija: Ova uobičajena navika starijih osoba može dovesti do demencije

Foto: Pexels

DEMENCIJA je posljedica niza bolesti i ozljeda koje utječu na mozak. Trenutno više od 55 milijuna ljudi diljem svijeta ima demenciju, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Svake godine ima gotovo deset milijuna novih slučajeva. 

Nedavno istraživanje Sveučilišta u Arizoni otkrilo je da odrasli, u dobi od 60 godina i stariji, koji više vremena provode sjedeći, mogu biti izloženi povećanom riziku od razvoja demencije.

Studija je otkrila da način na koji se sjedeće ponašanje akumulira tijekom dana nije toliko bitan koliko ukupno vrijeme provedeno u sjedećem položaju svaki dan.

Profesor psihologije i psihijatrije na Sveučilištu u Arizoni, Gene Alexander, rekao je: "Iznenadili smo se kada smo otkrili da rizik od demencije počinje naglo rasti nakon deset sati provedenih u sjedilačkom položaju svaki dan, bez obzira na to kako je sjedeće vrijeme akumulirano. No, što je važno, manje vremena provedenog sjedeći, do otprilike deset sati, nije bilo povezano s povećanim rizikom."

Tjelovježba može smanjiti rizik od demencije

Iako se ova studija odnosi na starije odrasle osobe, stjecanje navike češćeg kretanja može biti korisno za bilo koga.

Prema Društvu za Alzheimerovu bolest, redovita tjelovježba može smanjiti rizik od razvoja demencije za oko 28 posto. Posebno za Alzheimerovu bolest, rizik je smanjen za 45 posto.

Međutim, za one od nas koji nismo osobito skloni redovitoj tjelovježbi, Društvo za Alzheimerovu bolest ima sjajne vijesti: "Tjelesna vježba ne znači samo bavljenje sportom ili trčanje. To također može značiti dnevnu aktivnost, kao što je brzo hodanje, čišćenje ili vrtlarenje."

Jedna je studija iz 2012. čak otkrila da svakodnevni fizički zadaci, poput kuhanja i pranja posuđa, mogu smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Pročitajte više