Studija: Prehrana s više mahunarki nego mesa može produljiti život za preko 10 godina

Foto: Shutterstock

U STUDIJI objavljenoj u utorak u časopisu PLOS Medicine tim sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj je otkrio da bi dugotrajni prelazak s tipične zapadnjačke prehrane na "optimalnu prehranu" mogao dovesti do produljenja života za više od desetljeća za mlade odrasle osobe. Za starije osobe produljenje života bi bilo manje, ali ipak značajno.

Autori ove studije su koristili podatke iz studije Global Burden of Disease iz 2019. i "metodologiju tablice života" kako bi procijenili kako se životni vijek produljio s trajnim promjenama u prehrani.

Ženska osoba koja bi se počela optimalno hraniti od 20. godine života mogla bi produžiti svoj životni vijek za više od desetljeća, a muškarac za 13 godina. Najveći dobitak u očekivanom životnom vijeku ostvario bi se jedenjem više mahunarki, cjelovitih žitarica i orašastih plodova, a manje crvenog i prerađenog mesa.

Prelazak na optimiziranu prehranu u dobi od 60 godina produžio bi životni vijek za osam godina za žene i gotovo devet za muškarce. Osobe koje imaju 80 godina dobile bi 3, 4 godine dulji život.

Pročitajte više