Studija: Žene s oblinama izazivaju veće nezadovoljstvo kod žena nego mršavi modeli

Foto: Profimedia

ZNANSTVENICI u Kanadi proveli su istraživanje o percepciji ženskog tijela i utjecaju koji izgled slavnih žena ima na žensku populaciju te su došli do zanimljivih otkrića.

Naime, pokazivali su ispitanicama fotografije žena različitih oblika tijela, a tijelo kakvo imaju Kim Kardashian, Kylie Jenner ili Beyonce, koje se popularno zove oblik pješčanog sata, utjecalo je na žene da osjećaju veće nezadovoljstvo vlastitim izgledom i svojom težinom, piše The Daily Mail.

U suprotnosti s tim, tanašni izgled Kate Moss utjecao je na takav način na žene u znatno manjoj mjeri.

Koji su razlozi?

Novo istraživanje provele su Sarah McComb i Jennifer Mills, dvije istraživačice sa Sveučilišta York u Torontu. "Kulturni trendovi u zapadnim medijima nedavno su se pomaknuli prema zaobljenijem tipu tijela, koji karakteriziraju velika guza i bedra te mali struk i ravan trbuh", kažu u svom radu.

"Obliji modeli s velikom stražnjicom i bedrima ne nude zdraviji ili realističniji ideal tijela od ideala koji promovira tanašni izgled, već mogu biti najštetniji tip tjelesnog ideala za percepciju tijela žena, na temelju trenutnih podataka."

Za ovo otkriće može postojati nekoliko razloga, navodi McComb. Jedan je da ideal oblijeg tijela privlači veći broj žena iz različitih etničkih skupina.

"Trenutno istražujemo teži li više žena ovom idealu jer misle da bi ga moglo biti lakše postići nego mršavi ideal, zbog čega se osjećaju razočaranima kada je teže postići nego što su u početku očekivale", rekla je McComb. Studija je objavljena u časopisu Body Image.

Pročitajte više