Svakodnevna navika može povećati rizik od prerane smrti, tvrdi fiziologinja

Foto: Pexels

IAKO znamo da previše sati sjedenja dnevno može doprinijeti razvoju demencije, zdravstvena stručnjakinja otkrila je da ono može imati i druge negativne učinke na naše zdravlje.

Fiziologinja Louise Wright upozorila je da sjedenje duže od osam sati dnevno povećava rizik od razvoja kroničnih bolesti za 10-20% te povećava rizik od prerane smrti. Osim toga, Wright tvrdi da čak i ako vježbamo 30-45 minuta dnevno, ali ostatak dana sjedimo, to neće riješiti temeljni problem. Stoga preporučuje više kretanja u svakodnevici.

"Čak i ako se bavite preporučenom dnevnom i tjednom razinom tjelesne aktivnosti, ali i dalje provodite puno vremena sjedeći, još uvijek možete povećati rizik od kroničnih bolesti", rekla je za HuffPost.

Iako nam se može činiti nemogućim dodati više kretanja u svoj dan, Wright ima nekoliko prijedloga.

1. Lažirajte putovanje na posao

Ako radimo od kuće, fiziologinja predlaže dodavanje lažnog putovanja na početku i kraju svakog radnog dana, primjerice hodanjem ili vožnjom bicikla.

2. Iskoristite tehnologiju oko sebe kako biste ostali aktivni

Wright preporučuje korištenje tehnologije za postavljanje alarma. "Bilo da je riječ o vašem pametnom satu, mobilnom telefonu ili online kalendaru, postavite si alarm u razdobljima kada znate da ste skloni dulje sjediti", kaže fiziologinja. Alarm će nas upozoriti da se ustanemo i pokrenemo.

3. Razmislite o biranju dužeg puta

Wright savjetuje da ponekad jednostavno odvojimo malo više vremena. To može značiti odlazak u kupaonicu na katu iznad, korištenje stepenica umjesto lifta, izlazak iz autobusa stanicu ranije i slično.

Pročitajte više