"Tjedan dana sam pila napitak s kurkumom, evo što mi se dogodilo"

Foto: Instagram

RAZNI zdravi jutarnji napitci uključujući one s octom, cimetom, limunom i đumbirom postali su jako veliki trend posljednjih godina, a u zadnje se vrijeme sve više ističe još jedan - napitak s kurkumom.

Kurkuma je odlično protuupalno sredstvo i pravi začin zdravlja koji dokazano poboljšava probavu, ublažava bolove u zglobovima i sprječava bolesti srca. Ima i niz drugih prednosti, a može se konzumirati na više načina, za više različitih zdravstvenih koristi.

No kako se u posljednje vrijeme sve priča upravo o jutarnjim shoterima s kurkumom, donosimo iskustvo Gine Florio, stručnjakinje za fitness i zdravi život koja ga je odlučila piti svako jutro. 

Njen jutarnji napitak sastojao se od:

1 velike žlice kurkume u prahu
1 svježe zgnječeno zrno crnog papra (koji pomaže boljoj apsorpciji kurkume u organizmu)
sok od pola svježe cijeđenog limuna
kokosova voda

S time da je nakon ispijanja svaki put popila jednu malu žličicu kokosova ulja, jer je čula da ono također pospješuje njegovu apsorpciju, a iako nema dokaza da je i kokosovo ulje pridonijelo učincima koje je primijetila, smatra da ono ne može škoditi. Učinci su ionako bili dovoljno primjetljivi.


Nakon samo tjedan dana nove jutarnje navike Gina je shvatila:

1. Postala sam "stroj" na toaletu

Nakon prvih par dana to još nisam primjećivala, no sredinom tjedna probava mi se drastično ubrzala tako da sam umjesto nekadašnje jedne velike nužde, odjednom morala posjetiti toalet dva-tri puta tijekom dana, a iako me ta činjenica baš nije veselila tijekom radnog dana, shvatila sam da mi se organizam počeo ponašati kao da sam upravo prošla intenzivnu detoksikaciju. I sve to samo od kurkume.

2. Okus mu je grozan

"Priznajem", napisala je u svojim zaključcima, "volim kuhati s kurkumom jer jelima daje fini okus, ali je u napitku grozan. Čak i u kombinaciji s paprom, limunom i kokosovom vodom. Ako mene pitate, ta kombinacija okusa doista ne ide skupa, a čak i nakon žličice kokosova ulja, okus sam obavezno morala isprati obrokom. Nakon par dana sam uz napitak obavezno morala namazati tost s maslacem od kikirikija i pojesti ga odmah nakon ispijanja."

3. Brže sam se oporavljala od treninga

Najbolji učinak moje nove jutarnje rutine osjetila sam nakon treninga. Odjednom sam shvatila da se znatno brže oporavljam te da ni drugo jutro, unatoč vrlo intenzivnom treningu, nisam osjetila poznatu težinu u mišićima. Tada sam shvatila da se doista ne kaže uzalud kad joj se pripisuje takve protuupalne moći.

4. Zabolio me trbuh ako sam ga pila na prazan želudac

Jednom sam ga slučajno zaboravila popiti ujutro pa sam ga popila uvečer, a tad sam shvatila pogrešku koju sam učinila. S obzirom na to da sam tih dana pokušavala pojesti zadnji obrok u 16 sati, kad sam ga uvečer popila nisam više ništa jela već sam otišla spavati, ali me usred noći probudila čudna bol u trbuhu. Nisam imala osjećaj da sam klasično naduta, ali su me tjerali vjetrovi, a kad sam se ujutro najela, nelagoda je nestala.

Tada sam shvatila da ga je potrebno popiti i odmah se zatim najesti. 

Kao posljednji zaključak napisala je i ovo: "Iako sam u samo tjedan dana shvatila koliko je dobar, sumnjam da ću nastaviti s tom navikom. Zato što je čak i kod ovako zdrave rutine potrebno naći umjerenu dozu, a priznajem, zbog okusa ću probati nešto drugo. Iako sam uvjerena da bih, ako bih ga nastavila piti mjesec dana, sigurno popravila svoju vježbu jer bih, vjerujem, mogla vježbati više s manje umaranja."

 

 

 

Pročitajte više