Trenerica otkrila zašto ljudi koji vježbaju ujutro ostvaruju bolje rezultate

Foto: 123RF / Instagram

PROVEDENA su brojna istraživanja kojima su znanstvenici pokušali otkriti koje je najbolje vrijeme za vježbanje u danu. 

30-godišnja fitness trenerica Aoife McAuliffe smatra da je to jutro. Kaže kako je tijekom godina mijenjala životni stil kako bi pronašla način kojim će najbolje učvrstiti tijelo.

Sada svaki dan ustaje prije 5 sati ujutro kako bi trenirala. Primijetila je da tada njezino tijelo ima najviše energije.

“Razina kortizola, hormona stresa, najviša je ujutro, a najviše vrijednosti doseže između 3 i 6 sati ujutro”, napisala je McAuliffe i dodala da je potrebno ustati u to vrijeme i vježbati kako biste imali koristi od energizirajućeg kortizola.

To znači da će ljudima biti lakše vježbati ujutro jer će im energija biti na vrhuncu. 

“Tijelu će trebati vremena da se privikne na rano ustajanje, ali nemojte odustajati i mogli biste primijetiti rezultate kakve niste nikad do sad”, napominje osobna trenerica.

“Kortizol ima lošu reputaciju kao hormona stresa, ali bez njega biste bili mrtvi”, istaknula je i pojasnila da razina kortizola prirodno raste i opada tijekom dana, a smanjuje se nakon 6 sati ujutro te zatim ponovno raste, ali manje, između 10 i 13 sati.

“Onda će ponovno opadati, ali će narasti između 16 i 18 sati. Nakon toga ćete se osjećati umorno i imati potrebu zaspati između 21 i 22 sata. Kad ste pospani, spavajte. Pratite prirodni ritam tijela kako biste se bolje odmorili te bili koncentriraniji i fokusiraniji tijekom dana”, zaključila je.

Još neke prednosti ranojutarnjeg treninga koje navodi McAuliffe su ubrzan metabolizam, bolji san i smanjenje krvnog tlaka.

Pročitajte više