Tri navike koje uzrokuju raniji gubitak kolagena

Foto: Shutterstock

BEZ OBZIRA na to što je starenje prirodan proces koji se događa svima nama, posljedice koje uzrokuje mogu smanjiti naše samopouzdanje i kvalitetu života. Pogotovo je problematično kad se znakovi starenja pojave prije nego što bi trebali, objašnjavaju dermatolozi.

Iako je normalno da s godinama proizvodnja kolagena padne, stručnjaci naglašavaju kako postoji nekoliko navika koje dodatno uzrokuju njegov gubitak. Kako donosi WebMD, osim godina, postoje tri stvari koje će sniziti razinu kolagena. 

To su pretjerana izloženost sunčevoj svjetlosti, pušenje i konzumiranje jednostavnih šećera. Kako objašnjavaju dermatolozi, previše izlaganja ultraljubičastom svjetlu može dovesti do oštećenja od sunca poput bora, hiperpigmentacije te opuštene kože.

Kada je riječ o pušenju, istraživanja pokazuju kako kemikalije prisutne u dimu cigarete također oštećuju kožu, što može dovesti do njezinog opuštanja i ranije pojave bora.

I posljednje, ali nimalo manje važno, jest jedenje namirnica koje sadrže jednostavne šećere. Naime, stručnjaci tvrde kako šećer uzrokuje umrežavanje i zapetljavanje vlakana zbog čega će naša koža s vremenom postati manje elastična.

Pročitajte više