Tri simptoma koja su Christinu Applegate dovela do dijagnoze multiple skleroze

Foto: EPA

AMERIČKA glumica Christina Applegate nedavno je dobila zvijezdu sa svojim imenom na stazi slavnih u Hollywoodu, a na ceremoniji se pojavila sa štapom i u vidno lošem stanju. Naime, sredinom 2021. godine 50-godišnjoj glumici dijagnosticirana je multipla skleroza.

Kod ljudi s multiplom sklerozom imunološki sustav napada mozak i leđnu moždinu, uzrokujući probleme s kretanjem, radom mišića, vidom i kognicijom. Simptomi koje je glumica najprije primijetila, a otkrila ih je u intervjuu za New York Times, bili su sljedeći: 

  • trnci u ekstremitetima
  • utrnulost
  • problemi s ravnotežom.

Ostali simptomi uključuju smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, dvoslike, smetnje kontrole mokrenja i stolice, poremećaji koordinacije pokreta, tremor, poteškoće u govoru te pojava depresije.

Što je multipla skleroza?

Kako donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, multipla skleroza (MS) je najčešća autoimuna demijelinizacijska upalna bolest središnjeg živčanog sustava. Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika prvi znakovi bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine. Žene obolijevaju dvaput češće od muškaraca. Kod većine bolesnika simptomi se pojavljuju povremeno i postepeno, a s progresijom bolesti im se može mijenjati jačina i trajanje.

Na temelju rezultata istraživanja koje je u periodu od 2015. do 2017. godine proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Savezom društava multiple skleroze Republike Hrvatske i Klinikom za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, od ove bolesti u Hrvatskoj boluje 6160 osoba, dok se prema zadnjem istraživanju HZJZ-a taj broj popeo na 7024 osobe.

Pročitajte više