TV doktor otkriva alkoholno piće koje može sniziti visoki krvni tlak i kolesterol

Foto: Pexels

Alkoholna pića rijetko donose dobre vijesti za naše cjelokupno zdravlje. Međutim, TV doktor i samoprozvani zdravstveni guru, dr. Michael Mosley, tvrdi da ipak postoji alkoholno piće koje bi moglo poboljšati naše zdravlje.

U svom podcastu Just One Thing, dr. Mosley je rekao: "Kako bismo obilježili kraj napornog tjedna, moja supruga i ja ćemo učiniti nešto što bi trebalo zaštititi naša srca i dati poticaj našim crijevnim bakterijama. Vjerojatno možete čuti zvuk otvaranja vinske boce." Otkrio je da se radi o crvenom vinu. Tvrdi kako je dokazano da ono snižava visoki krvni tlak i visoki kolesterol.

Ova dva uobičajena stanja mogu postaviti temelje za kardiovaskularne probleme, od srčanog do moždanog udara. Srećom, uživanje u crvenom vinu, naravno, u umjerenim količinama, moglo bi pomoći.

Crveno vino sadrži velike količine polifenola

"Crveno vino je moje omiljeno alkoholno piće, ne samo zato što mi se sviđa okus već i zato što se pokazalo da ima neke zdravstvene prednosti. Nažalost, sam alkohol je prilično loš za vas. Dakle, ako ga uopće ne pijete, neću predložiti da počnete sada, ali ako već pijete, pokušajte povremeno zamijeniti pivo, koktele ili žestoka pića crvenim vinom", savjetuje dr. Mosley.

Crveno vino sadrži posebno velike količine polifenola, spojeva koje proizvode biljke i imaju korisne učinke, uključujući snižavanje krvnog tlaka, smanjenje rizika od srčanih bolesti, snižavanje kolesterola i blagotvorno djelovanje na naš crijevni mikrobiom, objasnio je dr. Mosley.

Kaže da nam mala čašica dva ili tri dana u tjednu može donijeti zdravstvene prednosti. Stoga, iako crveno vino može biti dobro za naše zdravlje, ključno je piti ga umjereno.

Pročitajte više