Urolog: Ako želite poboljšati zdravlje bubrega, češće jedite ovih pet namirnica

Foto: Unsplash

Svake godine drugog četvrtka u ožujku obilježava se Svjetski dan bubrega. Naši su bubrezi izvanredni organi. Filtriraju otpadne proizvode iz naše krvi, uravnotežuju elektrolite i proizvode hormone vitalne za cjelokupno zdravlje. Ipak, milijuni diljem svijeta pate od kronične bubrežne bolesti (CKD), prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

No, uključivanje određenih namirnica u prehranu može poboljšati naše cjelokupno zdravlje, pa tako i zdravlje bubrega. Urolog dr. Prakash Chandra Shetty i nefrologinja Manju Aggarwal naveli su pet namirnica koje mogu poboljšati zdravlje bubrega ako se češće konzumiraju.

1. Borovnice

Bogate vitaminima i mineralima, borovnice sadrže antioksidanse poput antocijana koji smanjuju upalu i štite od oksidativnog stresa. Također imaju nizak udio natrija, kalija i fosfora, što ih čini prikladnima za osobe s problemima bubrega. Uključivanje borovnica u prehranu može pomoći u regulaciji krvnog tlaka i spriječiti razvoj bubrežnih kamenaca, navode liječnici za Indian Express.

2. Losos

Ova masna riba, koja obiluje omega-3 masnim kiselinama, posjeduje protuupalna svojstva koja potiču zdrav kardiovaskularni sustav. Konzumacija lososa može sniziti razinu kolesterola, čime se smanjuje rizik od bolesti bubrega, tvrde urolog i nefrologinja. Osim toga, losos je izvrstan izvor proteina, osiguravajući esencijalne aminokiseline ključne za cjelokupno zdravlje i funkciju mišića.

3. Kelj

Zbog niskog udjela kalija, kelj je pogodan za osobe s bubrežnim bolestima koje trebaju ograničiti unos kalija. Uključivanje kelja u svakodnevnu prehranu može pomoći u regulaciji rada bubrega i poboljšati opću dobrobit.

4. Češnjak

Češnjak, stoljećima poznat po svojim ljekovitim svojstvima, sadrži alicin koji ima antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Redovita konzumacija češnjaka pomaže u snižavanju krvnog tlaka, sprječava srčane bolesti povezane s povišenim razinama kolesterola i štiti bubrege.

Dodavanje češnjaka obrocima ne samo da poboljšava okus, već pruža i dodatnu zaštitu od bolesti bubrega, tvrde dr. Shetty i Aggarwal.

5. Kvinoja

Kao cjelovita žitarica bez glutena, kvinoja je bogata proteinima, vlaknima, željezom i magnezijem, zajedno s drugim bitnim nutrijentima. Za razliku od mnogih žitarica, kvinoja ima malo kalija i fosfora, što je čini prikladnom alternativom za osobe s problemima s bubrezima.

Njezin visok sadržaj vlakana pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi i potiče zdravlje probavnog sustava. Ako kvinoju učinimo svojim primarnim izvorom energije umjesto drugih ugljikohidrata, to može značajno utjecati na zdravlje bubrega, kažu urolog i nefrologinja.

Dr. Shetty također naglašava moć hidratacije za poboljšanje zdravlja bubrega. "Voda je ključna za ispiranje toksina i otpadnih tvari iz vaših bubrega, stoga ciljajte na najmanje osam čaša vode dnevno, ovisno o vašoj razini aktivnosti i klimi", zaključio je urolog.

Pročitajte više