Urologinja objasnila zašto muškarci ne bi trebali sunčati intimne dijelove

Foto: Shutterstock

TV voditelj Tucker Carlson nedavno je izjavio da bi muškarci trebali sunčati testise ako žele povećati količinu testosterona. Znanstvena zajednica brzo je na to reagirala, uključujući urologinju Renu Malik, koja u novom videu jasno daje do znanja zašto to ne bi trebalo činiti. 

"Ne postoje znanstveni dokazi koji sugeriraju da će sunčanje testisa na bilo koji način povećati razinu testosterona", kaže ona te priznaje da razumije otkud ova popularna zabluda može doći jer postoji korelacija između svjetlosti i testosterona.

"Pokazalo se da izlaganje svjetlosti nalik onoj koju dobivamo sunčanjem povećava testosteron kada se daje u dozama od 20 do 30 minuta dnevno, dva do tri puta tjedno. Ali to se odnosi samo na kožu i ne znači da morate biti goli ili testise izravno izlagati sunčevoj svjetlosti", upozorila je. 

Ističe da je utvrđeno da tretmani poput laserske terapije pri slabom svjetlu imaju povoljan učinak na protok krvi i oksigenaciju, ali da trenutno nema studija u kojima bi se to posebno primjenjivalo na kožu skrotuma te stoga treba izbjegavati i to.

"Nemojte ići u solarije da biste osunčali intimne dijelove tijela i ne kupujte skupe lampe za terapiju crvenim svjetlom kako biste poboljšali razinu testosterona. Umjesto toga vježbajte, zdravo se hranite, izlažite se suncu tijekom šetnji, dobro spavajte i izbjegavajte proizvode koji sadrže BPA", zaključila je liječnica.

Pročitajte više