Večeras se pomiče sat, pripremite se za promjene koje to može donijeti

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NIJE tajna da pomicanje sata utječe na čovjekov bioritam i zdravlje. Bilo da je riječ o pomicanju sata unaprijed ili unazad, znanstvenici su sigurni da ono negativno utječe na čovjeka, odnosno remeti se njegov cirkadijalni ritam.

Ljudski organizam lakše se prilagođava promjeni koja nas večeras očekuje, pomicanju sata unazad, ali to i dalje kod mnogih izaziva nesanicu, migrene, razdražljivost, čak i depresiju.

Jedno njemačko istraživanje pokazalo je da gotovo svaki treći Nijemac, odnosno njih 29 posto, ima problema s fizičkim i mentalnim zdravljem nakon pomicanja sata - što je najveći postotak u posljednjih nekoliko godina. Konkretno, 77 posto ispitanika reklo je da se osjećaju umorno zbog promjene vremena. Prema istraživanju, sljedeći najčešći prigovor odnosi se probleme sa spavanjem. Tako od nesanice pati čak 70 posto ispitanika, a posebno je izražena kod žena.

Mnogi se žale na razdražljivost

Nedostatak koncentracije se također našao na ovom popisu, a gotovo trećina ispitanih je priznala da se nakon pomicanja kazaljke na satu osjećaju razdražljivo. Zanimljivo je i da je njih 18 posto priznalo kako je zakasnilo na posao u tjednu u kojem se prešlo na drugačije računanje vremena, piše The Local.

"Psihološki problemi koji se pojave nakon promjene vremena nisu ništa neobično", objasnila je psihologinja Franziska Kath te rekla kako osjećaj nalikuje jat lagu jer se "zbunjuje" unutarnji sat. No, postoji lijek za to.

"Najbolji je lijek ujedno i najjednostavniji. Odmor i nekoliko dana strpljenja. Često pomaže da ne zakazujete stresne sastanke u tjednu nakon promjene i da usporite tempo", rekla je.

Promjenu možemo osjećati tjednima

Prema stručnjakinji za spavanje April Mayer, pomicanje sata utječe na naš obrazac spavanja, zbog čega se možemo osjećati jako umorno, a koncentracija nam može biti lošija. To može trajati tjednima jer se ljudi nakon promjene sata bude ranije. 

"Noć prije pomicanja sata trebali biste jesti laganu večeru kako biste potaknuli spavanje. Preporučujem i da se maksimalno opustite te isključite televiziju barem dva sata prije odlaska na spavanje. Opustite se uz toplu kupku ili tuš ili neku dobru knjigu. Važno je i dovoljno spavati, odnosno pazite da spavate najmanje sedam sati kako se ne biste drugi dan osjećali umorno", ispričala je April. 

Prema CNN-u, zimsko računanje vremena može biti okidač za pojavu depresije. Sprječavanju depresije u zimskim mjesecima naročito pomažu šetnje u prirodi. Dr. Sarita Robinson tvrdi da provođenje vremena na otvorenom prostoru uvelike pomaže da se osjećamo pozitivnije. 

"Često mislimo da ćemo imati sat vremena više dnevno za svoje aktivnosti, ali pomicanje sata doista jako može oštetiti naše mentalno zdravlje", rekla je Sarita i dodala da se sve može spriječiti ako se pravilno posvetimo sebi. 

Pročitajte više