Veganka kao nadomjestak za meso u burgeru koristi koru od banane

Foto: The Stingy Vegan

BLOGERICA i veganka Melissa Copeland je na svom blogu The Stingy Vegan objavila recept za burger u kojem koristi prilično neobičan supstitut za meso. 

Osim standardnih sastojaka poput maslinovog ulja, veganske salate i veganskog umaka te začina poput paprike, chilija, kumina i senfa u prahu, koristi i koru od banane kao zamjenu za svinjetinu.

Na svom blogu je objavila video u kojem je pojasnila postupak pripreme. 

Koru od banane je razrezala vilicom, začinila je, a onda prepržila u tavi.

Njen recept je podijelio korisnike interneta. Nekima sama pomisao da jedu koru od banane ne zvuči primamljivo, a ispočetka je i sama Copeland bila skeptična. 

“Svi su nepovjerljivi kad čuju ovu ideju prvi put. Mislila sam da će okus biti gorak i vlaknast, nisam uopće očekivala nešto ukusno. Srećom, ne bojim se probati nove stvari i znam da ne mogu ništa izgubiti”, priznala je Copeland za Insider.

Kako kaže, mnogi su joj se javili i poručili da su jednako ugodno iznenađeni okusom, a jedenje kore od banane zapravo i nije toliko neuobičajeno u nekim zemljama. U Venezueli, Indiji i jugoistočnoj Aziji je potpuno uobičajeno uvrstiti koru voća u recept.

“Zapravo sam na ideju i došla proučavajući recepte u jednoj veganskoj grupi na Facebooku gdje je netko iz Venezuele spomenuo da se kora voća već godinama koristi kao sastojak prehrane vegana i vegetarijanaca”, pojasnila je Copeland.

Istraživanja su pokazala da je kora od banane zapravo nevjerojatno zdrava. Sadrži velik postotak potrebnih hranjivih tvari kao što je 12 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana, 17 posto potrebnog vitamina C, 20 posto potrebnog vitamina B6 te 12 posto potrebnog kalija i osam posto potrebnog magnezija.

Uvrštavanje kore od banane u prehranu je, kažu stručnjaci, bolje i za okoliš jer se tako pomaže u smanjenju organskog otpada.

Namjera ove blogerice je pronaći još načina kako uvrstiti koru voća u prehranu.

“Mnogi ljudi od cijele banane, uključujući i kore, rade prirodne sokove, odnosno smoothieje. Želim što je manje moguće bacati hranu pa ću sada pokušati iskoristiti koru od banane kao zamjenu za piletinu u tacosima”, zaključila je Copeland.

Pročitajte više