Vegetarijanka popisala osam visokoproteinskih namirnica koje redovito konzumira

Foto: Unsplash

Otkako zna za sebe, Vasudha Viswanath je vegetarijanka. Njezina prehrana bazira se na niskom udjelu ugljikohidrata, proteinima, vlaknima i zdravim masnoćama.

"Cilj mi je unijeti 20 do 30 grama proteina s svakim obrokom", otkrila je za Eating Well.

U njezinoj košarici za kupnju uvijek se nalazi osam namirnica koje je popisala u nastavku.

Grčki jogurt i svježi sir

U pola šalice grčkog jogurta nalazi se devet do deset grama proteina, dok je u istoj količini svježeg sira 11 do 12 grama proteina. Grčki jogurt može se koristiti za pripremu mnogih jela, a odlično funkcionira i kao preljev za salate. Svježi sir može biti dio salata, umaka za tjesteninu, kolača i sladoleda.

Tofu i edamame

Proizvodi od soje kao što su tofu i edamame sadrže proteine i svih devet esencijalnih aminokiselina. Edamame ima dvostruko više proteina od graška.

Grah i leća

Jeftine i svestrane namirnice, grah i leća, sadrže najmanje sedam grama proteina po porciji od pola šalice. Osim toga, sadrže značajnu količinu vlakana koja podržavaju zdravlje crijeva.

Orašasti plodovi i sjemenke

U 30 grama orašastih plodova i sjemenki nalazi se od četiri do osam grama proteina. Jelima dodaju hrskavost te mogu biti dio smoothieja i juha.

Jaja

Jedno veliko jaje sadrži šest grama proteina, a plus je i što je dobar izvor B12 vitamina, kojeg neki vegetarijanci i vegani unose premalo jer se nalazi samo u životinjskim proizvodima.

Sir

Sir ima najmanje četiri grama proteina po porciji od 30 grama, ovisno o sorti.

Cjelovite žitarice

Dok su cjelovite žitarice poznate po tome što su prepune vlakana, mnoge vrste, uključujući farro, kvinoju i heljdu, također su dobri izvori proteina, s pet do osam grama po šalici.

Tjestenina na bazi mahunarki

Vjerojatno ste na policama trgovina uočili razne tjestenine od slanutka, crvene leće i graha. To je odličan način da povećate unos proteina. Viswanath kaže da se tjestenina od slanutka bolje slaže s umacima od rajčice ili bologneseom, dok se ona od graška ili graha odlično sljubljuje s laganijim umacima od maslinovog ulja i češnjaka.

Pročitajte više