Velika studija otkriva novi faktor rizika za srčani udar

Foto: Pexels

Liječnici ne bi trebali provjeravati samo visok krvni tlak, već i pratiti promjene pri svakom posjetu svojih pacijenata, sugerira novo istraživanje.

Studija provedena u Velikoj Britaniji, koja je uključivala više od milijun očitanja, pokazala je da je varijabilnost krvnog tlaka glavni prediktor rizika od srčanog i moždanog udara.

Pacijenti s fluktuirajućim očitanjima mogli bi biti izloženi većem riziku od kardiovaskularnog događaja od onih s visokim, ali stabilnim krvnim tlakom koji se drži pod kontrolom lijekovima.

Istraživači s Imperial Collegea pratili su više od 8000 pacijenata iz Ujedinjenog Kraljevstva s visokim krvnim tlakom više od 20 godina. Otkrili su da je varijacija sistoličkog tlaka tijekom vremena bila snažan prediktor moždanog udara, srčanog udara i fibrilacije atrija. To je čak bio slučaj kod pacijenata koji su imali očitanja krvnog tlaka unutar zdravog raspona, ali koji su varirali između posjeta liječniku, prema rezultatima objavljenim danas u European Heart Journalu.

"Već dugo znamo da visoki krvni tlak povećava rizik od srčanog i moždanog udara, ali naša najnovija otkrića također naglašavaju važnost praćenja varijabilnosti krvnog tlaka tijekom vremena", komentirao je viši autor studije profesor Peter Sever.

Znanstvenici: Prag i liječenje su nedostatni

Većina ispitanika bili su muškarci prosječne dobi od 64 godine. Među pacijentima s prosječnim sistoličkim krvnim tlakom manjim od 140 mmHg oni s najvećom varijabilnošću imali su 16 posto veći rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih događaja u usporedbi sa skupinom s najmanjom varijabilnošću.

Pokazalo se i da se više od polovice incidenata (53 posto) dogodilo kod pacijenata čiji je krvni tlak bio dobro kontroliran lijekovima, ispod 140 mmHg, što sugerira da su prag i liječenje nedostatni.

Istraživači zaključuju da rezultati pokazuju kako varijabilnost sistoličkog krvnog tlaka od 13 mmHg ili više tijekom pet godina može biti povezana s značajno povećanim rizikom od kardiovaskularnih događaja.

Pročitajte više