Vino, pivo ili koktel? Evo koja pića imaju najmanje, a koja najviše kalorija

VINO? Pivo? Koktel? Ako vodite računa o liniji, vjerojatno ćete odbiti alkoholno piće, ali u sezoni blagdanskih domjenaka koja je pred nama, to je ponekad nemoguće. Ako vas društvo i zabava ponesu, u jednoj noći biste mogli unijeti u organizam šokantnih tisuću kalorija i to samo alkoholom, a dobro je poznato da ćete vjerojatno po povratku doma i nešto prizalogajiti. 

Tekuće kalorije brzo se gomilaju i mogu sabotirati sav napredak koji ostvarujete zdravo se hraneći i vježbajući.

Dobra vijest je da se ne morate potpuno odreći alkohola, već samo pametnije birati što ćete popiti. 

Nutricionistica Cynthia Sass za časopis Health je poredala nekoliko alkoholnih pića i otkrila što je najmanje, a što najviše kalorično.

Margarita

Standardna doza margarite od 120 mililitara sadrži 168 kalorija. Tradicionalno se priprema od tekile, triple seca i soka limete, ali konobari ponekad skrate vrijeme pripreme i koriste visokokalorične mješavine.

“Ovisno o tome kako se priprema, margarita može sadržavati i do pet žlica šećera”, kaže Sass. 

Preporuka stručnjaka za žene je konzumirati do šest žlica šećera u danu, što znači da vas samo jedna margarita previše, a koja nije spremljena po tradicionalnoj recepturi, može gurnuti preko ruba.

Gin tonik

U 180 mililitara gin tonika (45 mililitara gina i 135 mililitara tonika) nalaze se 142 kalorije. 

U ovom popularnom piću problematičan je tonik koji je pun šećera pa ga možete zamijeniti mineralnom vodom ako vam je bitan okus mjehurića.

Crno vino

Decilitar i pol crnog vina znači 125 kalorija više u danu. Vinoljupci mogu odahnuti jer se smatra da antioksidansi u crnom vinu pomažu povećati razinu "dobrog" HDL kolesterola, kao i zaštiti od nakupljanja kolesterola u arterijama. Uz to, istraživanja su pokazala da resveratrol koji je sastojak grožđa, pomaže u borbi protiv upala.

Martini

Ako naručite martini, budite svjesni da samo 70 mililitara tog pića sadrži 124 kalorije. Klasični martini je kombinacija gina i vermuta, ali nije hranjiv. 

Sass napominje da treba imati na umu da svi alkoholi, pa tako i martini, povećavaju rizik od raka dojke, čak i kad se konzumiraju u umjerenim količinama.

Bijelo vino

Šalica od decilitra i pol bijelog vina može vas umiriti nakon napornog dana, a sadrži 121 kaloriju. Ipak, birajte pametno jer suha bijela vina poput sauvignona i pinota imaju manji udio šećera. Slađe verzije kao što je rizling mogu sadržavati i do 165 kalorija u 1,5 decilitara.

Pivo

350 mililitara piva sadržava 103 kalorije. Pivo vas može učiniti nadutima, ali prema jednom istraživanju, ako se pije u umjerenim količinama, smanjuje krvni tlak.

“Pivo sadrži nekoliko vrsta vitamina B, kao i kalcij, magnezij i selenij”, dodaje Sass.

Votka

U 30 mililitara votke nalazi se otprilike 80 kalorija. No, votku rijetki piju bez gaziranog ili negaziranog soka pa je taj broj često puno veći. 

Šampanjac

Ako tražite najmanje kaloričnu opciju alkoholnog pića, birajte šampanjac. Standardna količina od 120 mililitara sadrži samo 84 kalorije.

Pročitajte više