Zaboravite bijelu i mliječnu čokoladu: Evo što se događa kad jedemo tamnu čokoladu

Foto: Unsplash

OBOŽAVATELJI čokolade trebali bi biti sretni zbog otkrića da tamna čokolada može imati pozitivne učinke na tijelo. 

Zaboravite bijelu i mliječnu čokoladu jer samo varijante s udjelom kakaa od 70 posto ili većim donose prednosti koje navodimo u nastavku.

Bolje smo raspoloženi

Sama pomisao na grickanje čokolade čini nas sretnima. A i potvrđeno je da tamna čokolada pozitivno utječe na naše raspoloženje. Primjerice, jednom studijom se pokazalo da se vjerojatnost za pojavu znakova depresije smanjila za 70 posto kod onih sudionika koji su redovito jeli tamnu čokoladu. Razlog tome je što tamna čokolada sadrži feniletilamin, koji je odgovoran za podizanje raspoloženja.

Borimo se protiv dijabetesa

Previše čokolade potiče dijabetes, ali to vrijedi samo za mliječnu i bijelu čokoladu. Tamna čokolada ima veći udio polifenola. Ta biljna tvar poboljšava metabolizam šećera i snižava krvni tlak, čime se smanjuje rizik od razvoja dijabetesa.

Održavamo crijevnu floru zdravom

Crijevna flora također pridonosi našoj dobrobiti. Tamna čokolada djeluje poput prebiotika i potiče razvoj zdrave crijevne flore. Zdrava crijevna flora jača imunološki sustav i pomaže u borbi protiv patogena, piše Bunte.de.

Pročitajte više