Zamrzavanje ove namirnice čini zdravijima, tvrdi TV doktor

Foto: Shutterstock

Samoprozvani zdravstveni guru i stručnjak za prehranu, dr. Michael Mosley, otkrio je da neke namirnice povećavaju svoju nutritivnu vrijednost kada su zamrznute. Pišući na svom blogu fast800, izjavio je da "uravnotežena, hranjiva, cjelovita hrana može biti jednako praktična kao i brza hrana ili ultra-prerađena hrana, ako znamo gdje tražiti".

Ipak, ovisi li je li smrznuta hrana zdrava ili ne, o tome o kojim se namirnicama radi. 

"Ako birate smrznutu ultraprerađenu hranu, poput čipsa ili sladoleda, tada bi odgovor bio ne. Međutim, ako se odlučujete za smrznutu hranu mediteranske prehrane, odgovor bi bio da", ističe dr. Mosley.

Smrznuta hrana također često jeftinija, a pruža iste hranjive tvari kao i svježe namirnice

Tvrdi da su meso i povrće smrznuti na vrhuncu svoje svježine. Budući da se neće pokvariti u kućnom zamrzivaču ili hladnjaku, znamo da dobivamo hranu koja je na vrhuncu hranjivosti i okusa.

Štoviše, ističe kako nam smrznuta hrana štedi vrijeme jer je često unaprijed pripremljena. Dodao je da je smrznuta hrana također često jeftinija te pruža iste hranjive tvari kao i svježe namirnice. 

Dr. Mosley kaže da su riža od cvjetače, meso, đumbir, mliječni proizvodi i špinat namirnice koje je sjajno držati u zamrzivaču.

Također je preporučio zamrzavanje kokosova mlijeka i pohranjivanje u posudice za led kako bi se moglo ubaciti u obroke. Na sličan način, može se koristiti i špinat.

"Smrznuta hrana može biti izvrstan način da uštedite nešto novčića, ali je li smrznuta hrana zdrava? Da, apsolutno", zaključio je dr. Mosley.

Pročitajte više