Zanemarena retro tjelovježba kojom vježbate cijelo tijelo bez potrebne opreme

Foto: 123RF

NE čudi ako vas riječ gimnastika podsjeća na djetinjstvo, no ona je zapravo važan dio svakodnevne fitness rutine svakog pojedinca i zapravo je vjerojatno već prakticirate.

“Najjednostavnije rečeno, gimnastika je trening otpora vlastitom tjelesnom težinom”, kaže trener Jesen Calabrese.

Gimnastika je osmišljena kako bi poboljšala snagu, fleksibilnost, agilnost, ravnotežu, koordinaciju i aerobno kondicioniranje, odnosno sve vještine koje trebaju osobama koje žele biti fit.

“To je umjetnički oblik korištenja vlastite tjelesne težine kao sredstva za povećanje moći i atletske sposobnosti”, opisuje američki vojni fitness instruktor Tee Major.

Čučnjevi, sklekovi, iskorak, trbušnjaci, dizanje, skok s raznoženjem i odručenjem, stoj na rukama, sve je to gimnastika.

“Gimnastika je najjednostavniji oblik vježbanja o kojem se govori kao o novom fenomenu, a zapravo postoji još iz vremena antičke Grčke. Kallos znači ljepota, a sthetos snaga. Zbog toga se gimnastika na engleskom izgovara calisthenics”, dodaje Major.

Ipak, danas postoje moderne varijacije gimnastike poput street workouta koji u sebi sadrži i elemente plesa i akrobacije.

Prednosti gimnastike:

1. Ne trebate opremu

2. Možete ojačati svoju snagu

3. Lakše ćete se kretati

4. Bit ćete u zavidnoj formi

5. Gimnastikom ciljate sve mišiće u tijelu

6. Imat ćete bolju pokretljivost zglobova i vezivnog tkiva

7. Ojačat ćete vezu uma i tijela.

Pročitajte više