Zašto smo gladniji nakon što pojedemo proteinsku pločicu?

Foto: Shutterstock

Reklamiraju se kao obrok u pokretu, a neke čak imaju oznaku da "dokazano pomažu u smanjenju apetita". Ali mnogi tvrde da su gladniji nakon što pojedu proteinsku pločicu. Zašto?

Mnogi treneri i nutricionisti savjetovat će klijentima da jedu proteinske pločice jer su proteini zasitniji od masti i ugljikohidrata. No, dijetetičari vjeruju da je problem u sukralozi. To je zaslađivač koji se često koristi u proizvodnji proteinskih pločica.

"Osobno ne jedem sukralozu i minimalno konzumiram aditive, pakiranu i prerađenu hranu. Baš su to krivci za prejedanje", kaže dijetetičarka Katie Lopez za Daily Mail.

Njezin prijedlog su pločice s najmanje deset grama proteina i cjelovitim sastojcima koje ne sadrže sukralozu. Naime, konzumacija umjetno zaslađene hrane zapravo može povećati apetit, čak i ako zaslađeni proizvod sadrži veliku količinu proteina. Manjak kalorija u sukralozi, zajedno s ekstremnom slatkoćom, dodatno potiče apetit i osjećaj da trebamo više jesti, pojašnjavaju stručnjaci.

Istraživači s Yalea rekli su da proteinske pločice sa sukralozom, unatoč svojoj popularnosti i obećanju da će pobijediti glad, zapravo mogu povećati želju za slatkom hranom.

"Nekoliko je studija pokazalo da životinje koje konzumiraju hranu bogatu sukralozom kasnije pojedu više hrane, unatoč tome što su unijele dovoljno kalorija da budu site", napisali su.

Sukraloza je oko 600 puta slađa od konzumnog šećera i ne sadrži kalorije. U upotrebi je od 1999. godine, a omiljena je među pojedincima koji žele smanjiti unos šećera. Nalazi se posvuda: u pecivima, pićima i žvakaćim gumama.

Pročitajte više