Želite izgraditi mišiće? Dijetetičari preporučuju izbjegavanje ovih namirnica

Foto: Pexels

U postizanju fitness ciljeva važno je imati jasan plan. Kroz redovito vježbanje možemo ostvariti željene rezultate. No, jednako je bitna i prehrana, posebno kod izgradnje mišića. Dijetetičari su istaknuli namirnice i pića koje trebamo izbjegavati kako bismo ostvarili željene rezultate.

1. Dodani šećeri

"Izbjegavajte prazne kalorije, kao što je hrana s visokim udjelom šećera", rekla je dijetetičarka Reema Kanda za Healthline. Dijetetičar, Albert Abajev, tvrdi da pretjerani unos šećera može pospješiti povećanje masnoće kada pokušavamo izgraditi mišiće.

Dakle, predlažu izbjegavanje slatkiša, krafni, slatkih grickalica i gaziranih pića. Ove namirnice možemo zamijeniti cjelovitim žitaricama te svježim ili smrznutim voćem.

2. Umaci, začini i preljevi

Dijetetičari se slažu da je važno voditi računa o umacima, začinima, preljevima i drugim dodacima.

"Imajte na umu da mnoge prethodno pripremljene salate dolaze s visokokaloričnim preljevima koji dodaju puno kalorija, ali ne i puno hranjivih tvari", rekao je Abayev. Također, mogu imati visok udio dodanih šećera.

"Usredotočite se na uravnoteženu salatu s puno proteina, dodajte složene ugljikohidrate i zdrave masti. Koristite niskokalorični preljev. Želimo se usredotočiti na dobivanje kalorija iz visokokvalitetne hrane koja uključuje proteine i zdrave masti, a ne iz preljeva s visokim udjelom masti", dodao je dijetetičar.

3. Niskokvalitetni dodaci prehrani

"Ovisno o pojedincu i njegovim zahtjevima za treningom, sportska hrana i dodaci prehrani mogu biti prikladni te mogu koristiti za rezultate vježbanja, oporavak i rast mišića", savjetuje dijetetičarka Jordan Hill.

Kanda predlaže da nabavimo proteinske dodatke iz renomiranog izvora koji ima NSF certifikat za sport, ili na etiketi ima potvrdu o testiranju.

4. Alkohol

Za zdrave odrasle osobe alkohol je užitak u umjerenim količinama, ali kako se to konkretno odnosi na povećanje mišićne mase?

"Tijelo na alkohol gleda kao na toksin, pa kada se konzumira, tijelo radi na metaboliziranju alkohola prije svega drugog. To može negativno utjecati na učinkovitost tijela u metaboliziranju i korištenju hranjivih tvari, kao što su ugljikohidrati i proteini, za podršku oporavku i rastu mišića", objašnjava Hill.

Također, alkohol može štetno utjecati na razinu energije i povećati šanse za dehidraciju, istaknula je.

Izgradnja mišićne mase odličan je fitness cilj, a prehrana igra važnu ulogu u postizanju tog cilja. Ipak, s obzirom na to da su svima potrebe i okolnosti drugačije, preporučljivo je potražiti savjet od zdravstvenog stručnjaka ili dijetetičara kako bismo zdravo postigli svoje ciljeve.

Pročitajte više