Žena kojoj je dijagnosticirana multipla skleroza dijeli 3 simptoma koje je ignorirala

Foto: Shutterstock

ANGELINA Cubero godinama se pogrešno liječila protiv anksioznosti dok je zapravo bolovala od multiple skleroze. Kako donosi The Sun, 27-godišnjakinja iz New Jerseyja u SAD-u neprestano je osjećala neobične simptome koji su utjecali na njezinu sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka.

Naime, ona je dulje osjećala tri simptoma - probleme s pamćenjem, česte migrene te stalnu bol i osjećaj utrnulosti u nogama, ali čak ni liječnici njezine simptome nisu shvaćali ozbiljno. Rekli su joj da je riječ o anksioznosti. Kako je otkrila, pune tri godine borila se s neugodnim znakovima upozorenja kako bi na kraju napokon došla do točne dijagnoze multiple skleroze. Bila je šokirana dijagnozom jer, kako kaže, prije toga nikada nije ni čula za tu bolest.

''Morala sam napraviti vlastito istraživanje kako bih otkrila što je zapravo multipla skleroza, a to je bilo zastrašujuće. Bilo je toliko pitanja koje sam imala, a bilo je jako teško pronaći odgovore na njih'', dodala je Angelina, koja dijeli svoju priču kako bi podigla svijest o ovoj autoimunoj bolesti koja svake godine pogađa sve veći broj ljudi, naročito žena.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, multipla skleroza najčešća je autoimuna upalna bolest središnjeg živčanog sustava. Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika prvi znakovi javljaju između 20. i 45. godine, nešto rjeđe prije 15. i nakon 55. godine. Isto tako, istraživanja pokazuju da žene od ove bolesti obolijevaju dvaput češće od muškaraca.

Kod većine bolesnika simptomi se pojavljuju povremeno, a s progresijom bolesti može se mijenjati njihova jačina i trajanje. Početni su simptomi najčešće subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, dvoslike, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, smetnje kontrole mokrenja i stolice. Mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, isprekidan govor, mentalni poremećaji i depresivne tegobe.

Pročitajte više