Žena nakon ugradnje kontracepcijske spirale ostala bez kose

FAITH O’Kelly imala je dugu gustu kosu, ali nakon rođenja kćeri 2008. godine počela je primjećivati ​​da joj kosa opada. Tridesetpetogodišnjakinja nije imala obiteljsku anamnezu i bila je prisiljena skrivati gotovo ćelavu glavu.

"Dijagnosticirana mi je alopecija areata i bila sam shrvana. Perike nisu bile ni približno toliko dobre kao sada pa sam se osjećala vrlo loše svaki put kad bih izlazila iz kuće", ispričala je za The Sun.

U roku od samo godinu dana od postavljanja dijagnoze kosa joj je počela ponovno rasti.

No, 2016. Faith je odlučila staviti kontracepcijsku spiralu, a godinu dana kasnije kosa joj je ponovno počela opadati, ovaj put u još većim pramenovima. Još uvijek nije poznato zašto dolazi do te nuspojave, ali Feith kaže kako joj je dosad otpalo oko 70 posto kose. Također, ističe kako je nitko nikada nije upozorio da bi zbog spirale ponovno mogla ostati bez kose.

Zbog svega se dugo borila s nedostatkom samopouzdanja, a često je i mislila kako nije ženstvena, unatoč tome što joj je suprug Paul neprestano govorio da je lijepa.

Krajem 2019. pročitala je članak koji povezuje gubitak kose sa spiralom i obratila se svom liječniku opće prakse. On je potvrdio da kontracepcijska spirala može uzrokovati gubitak kose, ali rekao je da je to rijetka nuspojava. Pomirivši se sa svojim stanjem, Faith je u srpnju ove godine napravila profil na Instagramu i podijelila sliku svoje ćelave glave te dobila neopisivu podršku svojih pratitelja i drugih dobronamjernika.

I njezina obitelj prihvatila je njezino stanje, a troje djece joj je čak pomagalo odrezati dijelove preostale kose. 

No, u rujnu je Faith odlučila ukloniti spiralu i kosa joj je sada počela rasti. Područja koja su dvije godine bila potpuno ćelava sada su prekrivena sitnim dlačicama. Iako se nada da će joj kosa u potpunosti narasti, Faithin pravi trijumf je činjenica da napokon prihvaća vlastiti izgled.

"Počela sam pratiti neke druge dame koje imaju alopeciju i bile su toliko otvorene prema tome i nisu se bojale pokazati svijetu tko su zapravo. Sjećam se da sam željela imati samopouzdanja pokazati svima svoju glavu, a nakon razgovora s njima osjećala sam se puno bolje zbog svoje alopecije. Bile su mi velika podrška i ohrabrile su me da se otvorim oko toga. Pokrenula sam svoju stranicu Rocking Alopecia i primila puno ljubavi i ni jedan negativan komentar", ispričala je.

Faith je rekla da je to bila "ogromna prekretnica" i da je nakon toga kupila jarko crvenu periku.

"Volim dijeliti fotografije novih perika i recenzije kako bih pomogla drugim ženama da odaberu pristojne perike", kaže te dodaje kako sada ima "ogromnu kolekciju perika i voli ih mijenjati".

 

Pročitajte više