Žene s tijelom u obliku jabuke češće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti

Foto: 123RF

ŽENE s tijelom u obliku jabuke imaju dvostruko veću vjerojatnost da dožive srčani ili moždani udar u odnosu na žene s tijelom u obliku kruške, otkrilo je istraživanje. 

Masne naslage na trbuhu povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti čak i kod žena koje nemaju problema s tjelesnom težinom, kažu znanstvenici. 

To je zato što se masnoća nakuplja oko organa poput jetre i gušterače i oslobađa štetne kemikalije u krv koje mogu uzrokovati bolesti srca. 

Studija objavljena u časopisu European Heart Journal, 18 je godina pratila 2683 žene u postmenopauzi s normalnom tjelesnom težinom. 

Znanstvenici koledža Albert Einstein College of Medicine iz New Yorka analizirali su distribuciju tjelesne masti. Kategorizirali su žene ovisno o tome imaju li oblik tijela jabuke ili kruške jer se većina masnoća nakuplja oko kukova i nogu. 

25 posto žena s tijelom u obliku jabuke imalo je dvostruko veću vjerojatnost da će oboljeti od srčanih bolesti i doživjeti moždani udar. Četvrtina žena s tijelom u obliku kruške imala je 40 posto manju šansu da će oboljeti od srčanih bolesti u odnosu na žene kojima se masnoća skupljala na bedrima. 

Sveukupno gledano, žene s najvećim udjelom masti na trbuhu tri su puta češće obolijevale od kardiovaskularnih bolesti od žena s masnoćama u nogama. 

Znanstvenici smatraju da veći udio masnoća na nogama može zaštititi ljude od bolesti srca jer to znači da masnoće ne mogu uzrokovati probleme drugdje u tijelu. 

"Naši rezultati upućuju na to da žene u postmenopauzi, unatoč tome što imaju normalnu težinu, mogu imati različit rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog različitih raspodjela masti oko trbuha ili nogu", rekao je voditelj istraživanja dr. Qibin Qi. 

"Neki ljudi kojima je rečeno da imaju normalnu tjelesnu težinu nisu prepoznati kao osobe koje su pod povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga ne postoje preporučene preventivne mjere za njih. Organizacija sugerira da se muškarci s obujmom struka većim od 102 cm i žene s obujmom većim od 88 cm suočavaju sa znatno povećanim rizikom od stanja kao što je dijabetes", poručio je liječnik.

Pročitajte više