Znak artritisa može se uočiti u očima. Evo koji simptom upozorava na to stanje

Foto: Shutterstock

Artritis je opći pojam koji se odnosi na upalu zglobova. Postoji više od 100 različitih vrsta artritisa, a svaka ima različite uzroke i metode liječenja. Dva najčešća oblika su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Ovisno o vrsti artritisa, simptomi koji se mogu pojaviti su bol, upala, ukočenost zglobova, pa čak i poteškoće s kretanjem. Kao i kod svakog drugog zdravstvenog problema, važno je što prije uočiti simptome i potražiti liječničku pomoć.

Jedan manje poznati znak reumatoidnog artritisa su suhe oči, prema optometristima. Naime, reumatoidni artritis je upalna bolest koja može uzrokovati abnormalnosti u suznim žlijezdama, što značajno smanjuje proizvodnju suza potrebnih za vlaženje očiju.

Suhoću očiju možete prepoznati po osjećaju peckanja, žarenja ili grebanja u očima, sluzi u očima ili oko njih, osjetljivosti na svjetlo, crvenilu očiju, osjećaju da nešto imate u oku, zamagljenom vidu, poteškoćama s nošenjem kontaktnih leća te poteškoćama s noćnom vožnjom.

Kod suhoće očiju važno je čim prije početi koristiti umjetne suze, ali ako je problem povezan s artritisom, morat ćete razgovarati sa svojim liječnikom.

Ostali simptomi reumatoidnog artritisa uključuju bol u zglobovima i ukočenost, otečenost, toplinu i crvenilo oko zglobova, umor, nedostatak energije, visoku temperaturu, znojenje, loš apetit, gubitak težine i bol u prsima.

Suhe oči mogu biti i znak Parkinsonove bolesti. Više od 60 posto pacijenata s Parkinsonovom bolesti pati od suhoće očiju.

Pročitajte više