Znakovi Crohnove bolesti koji se mogu uočiti na koži

Foto: Shutterstock

KAKO donosi Hrvatsko udruženje za Crohnovu bolest, ovo je stanje zapravo upalna bolest probavnog sustava koja pogađa djecu i odrasle. Uzrok Crohnove bolesti nije u potpunosti poznat, ali se sumnja na kombinaciju genetske sklonosti i okolišnih čimbenika kao što su često uzimanje antibiotika ili pretjerana higijena.

Iako postoje različiti simptomi koji mogu ukazivati na ovu bolest i također se jako razlikuju od osobe do osobe, neki od najranijih znakova pojavljuju se na našoj koži. Kako objašnjavaju liječnici, radi se o simptomima poput osipa, svrbeža, crvenila kože te njezina oticanja. Kod velike se većine oboljelih osoba svi ovi znakovi javljaju zajedno.

Osim spomenutih problema s kožom, ostali simptomi koji pokazuju da osoba možda ima ovu vrstu upalne bolesti uključuju bolove u trbuhu i druge probavne smetnje, poput proljeva, povišenu temperaturu, ranice u ustima, upaljene i bolne zglobove, umor, upalu oka, slabiji apetit te gubitak kilograma.

Iako za ovu bolest nema lijeka, konzervativnim liječenjem mogu se kontrolirati simptomi te samim time odgoditi potreba za operacijom. Ipak, kirurški zahvat kod nekih je pacijenata jedino rješenje i najbrže popravlja zdravstveno stanje osobe koja se bori s Crohnovom bolesti.

Pročitajte više