Znanstvenici kažu da ne treba odgađati odlazak u krevet nakon jela

Foto: 123RF

SIGURNO ste nebrojeno puta čuli da nakon jela treba pričekati barem dva sata prije odlaska u krevet. Ako vam je to prilično teško padalo, imamo dobre vijesti.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Okayama u Japanu pobilo je tu tvrdnju. Znanstvenici koji su istraživanje predstavili u časopisu BMJ Nutrition, Prevention and Health, tvrde da je malo vjerojatno da će odlazak u krevet nakon jela povećati razinu glukoze u krvi.

Istraživanjem je okupljeno 1500 osoba srednje dobi. Znanstvenici su dvije godine radili procjene njihovog režima prehrane, a u obzir su uzeli njihovu težinu, podatke o tome koliko brzo jedu i koliko se bave tjelesnom aktivnošću te jesu li pušači.

Mala skupina sudionika išla je u krevet dva sata nakon večere. Nakon usporedbe rezultata, otkrili su da postoji mala ili nikakva razlika u HbA1c, odnosno razinama glukoze u krvi između osoba koje su čekale prije odlaska u krevet nakon večere i onih koji su odmah lijegali. Umjesto toga, na razinu HbA1c utjecali su tjelesna aktivnost, konzumacija alkohola i krvni tlak.

“Više pozornosti treba posvetiti zdravim porcijama i komponentama obroka, kvalitetnom snu i izbjegavanju pušenja, konzumiranju alkohola i prekomjernoj tjelesnoj težini jer su te varijable imale značajniji utjecaj na metabolički proces”, pojasnili su znanstvenici u svom zaključku.

Pročitajte više