Znanstvenici otkrili da bi nostalgija mogla pomoći kod blažih oblika glavobolje

Foto: Unsplash

BROJNI ljudi bore se s bolnim i iscrpljujućim migrenama, a rješenja često pronalaze u lijekovima. Premda je uvijek poželjno obratiti se liječniku prije isprobavanja ikakvih metoda, jedna od onih koje nisu štetne i ništa ne koštaju je možda najjednostavnija, a savjet je nastao nakon provedenog istraživanja britanskih i kineskih znanstvenika, piše The Daily Mail.

Nostalgija kao lijek za blaže oblike boli

Znanstvenici kažu da nostalgija djeluje poput blagog lijeka protiv bolova i može smanjiti glavobolju u prosjeku za 10 posto. Nostalgija u vidu čežnje za prošlošću, koju mogu potaknuti glazba, slike i mirisi, prije je bila povezana sa smanjenjem stresa i tuge.

Za posljednju studiju, tim istraživača iz Ujedinjenog Kraljevstva i Kine pratio je moždanu aktivnost 34 volontera pomoću fMRI skeniranja. Polovici su prikazane popularne slike iz djetinjstva, dok su ostalima prikazane scene i predmeti iz suvremenog života.

Gledanje slika povezano je sa smanjenom aktivnošću u području mozga koje kontrolira bol. Što su sudionici nostalgičnije doživljavali slike, to su prijavljivali manje boli.

Rezultati su objavljeni u Journal of Neuroscience.

Nostalgija može biti "način da bez lijekova ublažavamo niske razine boli, poput glavobolje ili blage kliničke boli", rekli su istraživači. Pozitivne emocije mogu pomoći u održavanju dobrog mentalnog statusa i suzbijanju negativnih iskustava.

Pročitajte više