Znanstvenici: Spoj koji sadrže predmeti iz svakodnevne upotrebe uzrokuje preranu smrt

Foto: 123RF

ZNANSTVENICI su identificirali uobičajenu kemikaliju povezanu s ranom smrću, a loša strana je što se još uvijek legalno nalazi u tisućama proizvoda - od kojih su vam neki možda pod nogama. 

Istraživači s NYU Langone istraživali su ftalate, plastifikacijske kemikalije koje se koriste u svemu, od vinilnih podova, zavjesa za tuširanje do omota za hranu i kozmetiku. Istraživanja ukazuju na veliku cijenu korištenja ove kemikalije ne samo na zdravlje i opstanak ljudi, već i gospodarstvo. Američki istraživači zaključili su da ftalati uzrokuju do 100.000 prijevremenih smrtnih slučajeva godišnje starijih odraslih Amerikanaca, uz gubitak od 40 do 47 milijardi dolara.

Kako je studija pokazala, prethodna istraživanja već su povezala izloženost ftalatima sa svim vrstama zdravstvenih problema, uključujući:

  • Rak dojke i štitnjače
  • Prijevremeni porod
  • Gestacijski dijabetes
  • Pretilost u djetinjstvu i odrasloj dobi
  • Dijabetes kod odraslih
  • Endometrioza
  • Neplodnost

Jedno istaknuto otkriće u najnovijem istraživanju uključuje vezu između visoke razine ftalata u urinu i većeg rizika od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti. Veza je bila osobito izražena kod muškaraca.

"Naši nalazi otkrivaju da je povećana izloženost ftalatima povezana s ranom smrću, osobito od srčanih bolesti", kaže Leonardo Trasande, vodeći autor studije.

Iako ova vrsta studija ne pruža izravne dokaze o uzroku i posljedici, tim kaže da planira daljnje proučavanje specifičnog biološkog mehanizma koji bi mogao naglasiti doprinos ftalata skraćivanju života. Posebice će se istraživati ​​uloga koju ftalati mogu odigrati u regulaciji hormona i upalnim procesima.

Pročitajte više